Mette Frederiksen går ind i svære forhandlinger

Tirsdag er udlændingeområdet på dagsordenen ved regeringsforhandlingerne blandt de røde partier. Området har skilt partierne under valgkampen.
Mette Frederiksen
Foto © : KNR
11. juni 2019 07:30

- Positionerne er ret velkendte. Der er enighed på nogle områder, men også nogle uenigheder. Nu får vi de ting ind på bordet, som optager partierne, og så tager vi den derfra, siger Mette Frederiksen til Ritzau.

Socialdemokratiet har holdt fast i, at partiet vil føre en stram udlændingepolitik i stil med den, VKAL-regeringen har ført. Men Radikale Venstre kræver, at reglerne på området skal blødes op – blandt andet skal integrationsydelsen afskaffes, og så skal Danmark igen modtage FN-kvoteflygtninge

LÆS OGSÅ Aki-Matilda: Forhandlingerne begyndte allerede før valget

SF kræver en mere human tilgang til udlændingeområdet, herunder afviste asylansøgere på Udrejsecenter Sjælsmark får bedre forhold.

Og Socialdemokratiet har brug for støtte fra begge partier, hvis Mette Frederiksen skal kunne flytte ind i Statsministeriet.

Men Mette Frederiksen selv er optimistisk inden dagens forhandlinger.

- Jeg betragter det som en politisk diskussion om, hvad vi kan nå til enighed om. Der er ikke nogen partier, der skal slås oven i hovedet. Det er også derfor, at der er en god stemning ved forhandlingerne.

LÆS OGSÅ Aaja Chemnitz Larsen tror på tæt samarbejde med Mette Frederiksen

Danmark er stadig ansvarlig for udlændingeområdet i Grønland, som for nylig modtog landets første flytning. Det skete dog, uden Selvstyret og kommunerne var reelt klar, har kritikken fra blandt andre IA lydt.

De grønlandske mandater, Aki-Mathilda Høegh-Dam (S) og Aaja Chemntiz Larsen (IA), har foreløbig været til møde med Mette Frederiksen lørdag før pinse. Det er endnu uvist, hvornår de eventuelt indgår i nye regeringsforhandlinger.

LÆS OGSÅ Grønland modtager første flygtning