Kujalleq har også millioner til gode i underholdsbidrag

Kommune Kujalleq har, ligesom Qeqqata Kommunia, millioner af kroner til gode fra borgere, der burde have betalt underholdsbidrag.
Kiista P. Isaksen UNESCO
Foto © : Kommune Kujalleq
19. september 2017 08:54

De mange millioner kunne bruges bedre i kommunen, mener borgmester i Kommune Kujalleq, Kiista P. Isaksen.

Derfor opfordrer hun, ligesom borgmester i Qeqqata, Malik Berthelsen, til at Naalakkersuisut og Inatsisartut ophæver kommunernes pligt til at lægge ud for borgernes underholdsbidrag, skriver hun i et åbent brev.

Systemet fungerer sådan, at når et par med børn bliver skilt, skal partneren uden børn betale det såkaldte underholdsbidrag. Og her er kommunerne forpligtet til at lægge ud for underholdsbidraget, så den forælder, der har barnet er sikker på at få pengene.

LÆS OGSÅ Inatsisartut må tage affære

Herefter skal den anden forælder så betale kommunen tilbage. Det sker bare ikke altid, og derfor skylder borgerne i Kommune Kujalleq nu sammenlagt 56,3 millioner kroner til kommunen, mens beløbet er 59 millioner i Qeqqata Kommunia.

Og de penge kunne bruges bedre, mener Kiista P. Isaksen.

- De mange midler kommunerne bliver tvunget til at tilsidesætte hvert år kunne bruges til serviceforbedringer for kommunernes borgere, skriver hun i det åbne brev.

LÆS OGSÅ Randi vil inddrive gæld med stramninger

I brevet bemærker borgmesteren desuden, at det ikke må gå ud over børnene, at ordningen ophæves, derfor skal Inatsisartut og Naalakkersuisut finde en anden løsning for betaling af underholdsbidrag, som dog er udgiftsfri for kommunerne, lyder det i brevet.

I begge de to kommuner stiger gælden med 3 millioner om året. Og i 2016 var den samlede gæld fra ikke betalte underholdsbidrag på 344 millioner kroner for hele landet.