Borgmester revser borgere: Inatsisartut må tage affære

Borgerne i Qeqqata Kommunia skylder kommunen et stort millionbeløb, som kunne være brugt til at bygge børnehaver og boliger. Nu beder borgmesteren Inatsisartut om at tage affære.
Skrevet af Mads Pedersen
18. september 2017 10:32

Når bidragspligtige borgere ikke betaler underholdsbidrag er kommuner gennem lov forpligtet til at udbetale underholdsbidrag til den part, der skal modtage pengene. Og det er belastende for Qeqqata Kommunias økonomi.

Qeqqata Kommunia oplyser i en pressemeddelelse, at den regel betyder, at Qeqqata-borgere i dag skylder kommunen 59 millioner kroner alene i underholdsbidrag, som de ikke selv har betalt.

Beløbet er steget med 3 millioner på et år, og kommunen forventer at beløbet vil forsætte med at stige, hvis Inatsisartut ikke handler på det. Det vækker vrede hos kommunens borgmester, Malik Berthelsen.

- Vi kan ikke længere bare se til, at denne forordning fortsætter, da det er en økonomisk tung byrde for borgene og kommunen. Inatsisartut må snarest gøre noget ved problemet, skriver Malik Berthelsen og forsætter;

LÆS OGSÅ Randi vil inddrive gæld med stramninger

- 59 millioner kroner er rigtig mange penge, som vi ellers kan bruge til at imødekomme borgenes behov såsom byggeri af daginstitutioner, boliger eller børn- og ungeforanstaltninger.

Kommunalbestyrelsen vil ikke blande sig i borgernes privatliv, men kommunalbestyrelsen mener, at borgerne selv har ansvaret, når de bliver gravide, går fra deres partnere og lignende:

- Derfor opfordrer vi på det kraftigste til, at Inatsisartut arbejder for at ophæve den gældende forordning, da restancerne vil forsætte med at blive højere, hvis lovgivningen ikke ophæves, skriver borgmester Malik Berthelsen.

I 2016 var de samlede restancer fra ikke betalte underholdsbidrag på 344 millioner kroner i hele landet.