Kommuner er uenige om årsag til at holde på forældede regler

Landets fire kommuner forholder sig fortsat til seks år gamle bekendtgørelser og vedtægter, der ellers blev gjort ugyldige ved kommunesammenlægningen i 2009. Og det er der flere grunde til.
Foto © : KNR
12. april 2015 15:59

Ifølge borgmester i Qaasuitsup Kommunia Ole Dorph er årsagen til, at kommunen endnu ikke er færdig med at sortere og forny deres vedtægter, at befolkningen i  kommunen længe har ønsket, at dele kommunen i flere kommuner. 

Derfor har kommunalbestyrelsen, ifølge Ole Dorph, afventet en beslutning om en opdelingen af kommunen, før de ville påbegynde arbejdet med vedtægterne.

Anderledes står det til i Qeqqata Kommunia, hvor kommunaldirektør Panéraq Olsen i høj grad fremhæver, det - at kommunen har skulle sende hver enkelt vedtægt til gennemgang i Grønlands Selvstyre - som en forklaring på, hvorfor det tager kommunen så lang tid at få bragt orden i vedtægterne.

- Altså jeg tror ikke, det kun er kommunen, der har nølet. Altså det er samarbejde, teknik og alt det der, der har været fejlen, siger Panêraq Olsen.

Hun tilføjer, at også arbejdet med kommunesammenlægningen og alt, det indebærer af opgaver, har været tidskrævende.

     Læs også  Kommunerne kører efter forældede regler

Hos Kommuneqarfik Sermersooq er forklaringen igen en anden.

- Det er beklageligt, at der er gået så lang tid og så mange år. Men vi er jo selvfølgelig også under pres; der har været en hel del personaleudskiftninger, specielt indenfor det tekniske område, siger Justus Hansen, der er viceborgmester i Kommuneqarfik Sermersooq.

Men det er ikke den eneste forklaring.

- Forklaringen er vel nok også, at de vedtægter man har brugt, de var meget lokalt relaterede. Fx Angmassalik Kommunia havde nogle lokale vedtægter angående kørsel i det åbne land, og fangst og fiskeri i fjordene, siger Justus Hansen.

KNR har også forsøgt at få en kommentar fra Kommune Kujalleq, men det er ikke lykkedes i fredags.

Læs også Kommuner får svært ved at nå frist

Kommunale vedtægter er kort sagt et regelsæt, der gælder for kommunens borgere.

De kan dreje sig om alt fra, om hvorvidt det er tilladt at fiske med bundgarn i kommunen eller ej. Om hvor og hvornår man må køre med sne- og vandscootere. Og om det for eksempel er tilladt at jagte moskusokser hele året eller kun i bestemte perioder.