VIDEO KNAPK vil forbedre sælskindskvaliteten efter EU-ja

Formanden for fisker- og fangerforeningen KNAPK er rigtig godt tilfreds med, at Europa-Parlamentet tirsdag vedtog, at Grønland fortsat kan sælge sælskindsprodukter til EU-landene. Men der ligger meget arbejde forude.
09. september 2015 10:11

- Det er naturligvis godt, at salget af sælskind er sikret, siger Henrik Sandgreen til KNR.

Et overvældende flertal på 631 for og kun 31 imod stod bag beslutningen om at fastholde den såkaldte inuit-undtagelse for de grønlandske sælprodukter efter et solidt pres fra både Grønland og Danmark.

Læs også EU fastholder inuit-undtagelse for sælprodukter

Men det betyder ikke nødvendigvis, at sælskindseksporten vil stige voldsomt nu. Der er meget, som skal optimeres, mener fangerformanden.

- Det er målet, men det kræver rigtig meget arbejde at opnå. Men det er absolut nødvendigt, siger Henrik Sandgreen.

KNAPK vil nu arbejde for at øge konkurrencedygtigheden ved at hæve kvaliteten på skindene.

- Det er ikke nok bare at strippe skindet og sælge det. Vi er ved at sakke bagud i landet, når det kommer til at skabe konkurrencedygtige kvalitetsprodukter, og nu er tiden inde til, at vi gør noget ved det.

- Nogle af skindene er meget gode. Men der er rigtig meget, som er ringe produceret, hvor der er plads til mange forbedringer, siger Henrik Sandgreen.

Læs også EU-forhandlinger afgørende for Great Greenland

EU vedtog samtidig med fastholdelsen af inuit-undtagelsen, at stramme importreglerne inden for EU for svenske og finske sælskind. De to lande har hidtil kunnet sælge skind fra sæler, som er skudt for at holde bestanden nede. Men det kan de ikke længere. Dermed er der færre konkurrenter på markedet.