EU-forhandlinger afgørende for Great Greenland

Hvis Europa-kommissionens forslag om at stramme den nuværende Inuit-undtagelse i sælskindsfordningen bliver vedtaget til oktober, vil det ramme den selvstyreejede virksomhed Great Greenland.
Skrevet af Laura Aggernæs
02. juni 2015 04:46

 Derfor følger sælskindsvirksomheden udviklingen tæt.
 
- Vi ser jo i øjeblikket en række forhandlinger i EU omkring tilpasningen af den forordning, der ligger for sælskind. Og det er vigtigt for os, at de forhandlinger lykkes, så vi også fremover kan eksportere til Europa, siger Lars Berg, der er direktør i Great Greenland, til KNR.

LÆS OGSÅ Inuit Silas sælkampagne får stor opmærksomhed

Hvis forslaget til en stramning bliver vedtaget, kan det få konsekvenser for virksomheden. Derfor er Lars Berg spændt på, hvad udfaldet bliver.
 
- Det er for tidligt at sige, hvad det vil betyde. Men det er klart, at når man går ind og ændrer nogle ting, så kan det - ligesom vi så i 2008 og 2009, gå hen og skabe panik blandt vores købere og blandt forbrugerne, om sælskind er lovlige eller ikke lovlige.
- Og det vil vi selvfølgelig for alt i verden undgå, siger Lars Berg.
 
På torsdag, den 4. juni, skal EU's udvalg for Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse behandle sagen om sælskind.
Her skal de blandt andet vælge teksten til det ændringsforslag, som EU-parlamentet skal stemme om, før det går videre til endelig afstemning i EU-Kommissionen til oktober.

LÆS OGSÅ Kruse bekymret hjem fra EU-sælmøder

I et nyt udkast til ændringsforslaget, fremgår det, at Inuit og andre oprindelige folk kun må få lov til at handle med sælprodukter under forudsætning af, at sælen er aflivet på en human måde, og at mængden af sælprodukter, der handles med, ikke overstiger samfundets eget forbrug.
 
I det allernyeste udkast har man dog valgt at understrege, at sælfangst er et afgørende eksistensgrundlag for inuit, og at f. eks. Grønland derfor fortsat bør have lov til at tjene penge på kommerciel handel af sælskind ved import til EU-lande.
Hvilken af de to tekster, der bliver valgt, kan derfor få stor betydning for Grønlands handel med sælskind.