KNAPK til biologerne: Kom ud af kontorerne

I sidste uge varslede WWF, at man til april vil sætte den danske stenbider på listen over fiskearter, som forbrugerne bør afholde sig fra at spise.
11. februar 2014 10:49

KNAPK mener, der mangler nuancer i debatten om stenbiderfangst. Det er ikke en fisk, som er truet her i landet, siger direktør, Petrus Biilman.

- Verdensnaturfonden må hellere bremse lidt her, fordi det de siger (om at fisken kan være truet i Danmark) har intet med vores stenbider at gøre, lyder det fra fisker-, fangerorganisationen, der har mange stenbiderfiskere på Kysten iblandt sine medlemmer.

- Vi tager det roligt. Vi har masser af stenbidere, og det har vi haft i mange år.

Petrus Biilman siger, at Grønland lige nu konkurrerer skarpt med Island om at blive verdens største stenbidernation. På eksport af fiskearten alene tjente vi 64 millioner i 2012.

Direktøren forsikrer Radioavisen om, at man ønsker bæredygtigt fiskeri. Derfor arbejder KNAPK sammen med landets store fiskeproducenter om at få indført en MSC-mærkning af stenbideren ligesom i rejefiskeriet. Hvis det lykkes, vil det også give bedre indtjening.

En MSC-mærkning er rigeligt med regulering på en fisk, der trives, siger han.

- Vi bruger kun joller til stenbiderfiskeriet, og der er begrænsning på 20 garn for hver udsætning. Så vi er allerede begrænset.

I sidste uge lød signalet fra naalakkersuisoq for fiskeri-, fangst og landbrug, at man overvejer en form for regulering af stenbiderfangsten, som lige nu foregår uden kvoter.

Hvis Finn Karlsen vil indføre en begrænsning på stenbiderfiskeriet, så skal han huske at komme forbi Petrus Biilman til kaffe først, siger han.

- Så vil jeg gerne bede ham om at snakke med fiskerne først. I øvrigt synes jeg, at biologerne skal til at komme ud af kontorerne og se, hvordan bestanden har det.

Selvom der ifølge Naturinstituttet lige nu kun er tegn på, at fisken stortrives i Grønland, kan en kampagne fra Verdensnaturfonden imod at spise den danske stenbider nemlig gå ud over salget af grønlandsk rogn til Danmark, frygter KNAPK.