PITUFFIK Kielsen ser fremad

Formand for Naalakkersuisut, Kim Kielsen glæder sig over, at advokatredegørelsen om den fejlslagne sagsbehandling af servicekontrakten på Pituffik frikender det siddende Naalakkersuisut.
Foto © : Nauja Møller/KNR
19. januar 2016 17:59

Kim Kielsen ser heller ingen anledning til at uddele kritik til hverken embedsmænd eller daværende formand for naalakkersuisut, Aleqa Hammond eller det danske udenrigsministerium. Nu må vi se fremad, siger han og glæder sig over at det siddende Naalakkersuisut frikendes i advokatredegørelsen:

- Advokatredegørelsen viser, at det som Naalakkersuisut sagde her i foråret er sandt. Vi har ikke haft kendskab til sagen, siger Kim Kielsen.

Læs også PITUFFIK Qujaukitsoq freder embedsmænd

Beskyldt for at tale usandt

Han henviser til, at han og resten af Naalakersuisut flere gange i foråret af oppositionen blev beskyldt for ikke at tale sandt og for at gemme på oplysninger i sagen om de ændrede udbudsregler for Pituffik:

- Men redegørelsen viser, at det samlede Nalakkersuisut ikke har været inde og give sit politiske mandat til det. Og er heller ikke blevet gjort bekendt med, hvad der var gang i under sagsbehandlingen, siger Kim Kielsen.

Advokatedegørelsen, som Kim Kielsen sammen med naalakersuisoq Vittus Qujaukitsoq bestilte sidste år konkluderer blandt andet, at embedsmænd begik retlige fejl og handlede uden politisk mandat.

Læs også PITUFFIK Aleqa Hammond: Ingen kommentarer

Nogle af de centrale embedsmænd sidder der endnu.

- Og dem har jeg fuld tillid til, siger Kim Kielsen og forkalrer det med, at der i Udenrigsdirektoratet var rod i stillingsbeskrivelserne og uklarheder omkring, hvilken chef, man refererede til:

 - Jeg synes, det er meget godt belyst i rapporten. Det startede i 2012 dengang, man skulle ansætte en ny udenrigsdirektør. Blandt andet var der forskellige referenceforhold. Der var både til departementchefen, men også til den politisk ansvarlige, siger Kim Kielsen.

Læs også PITUFFIK Kai Holst har hovedansvaret

Ingen politisk interesse

Undersøgelsen konstaterer også, at Kim Kielsens forgænger i stolen, Aleqa Hammond ikke selv udviste politisk interesse for udbuddet på Pituffik. I stedet anså hun sagen som en ‘administrativ sag’.
Men også hun går fri af kritik fra den siddende formand:

- Jeg kan jo ikke kommentere,  det hun siger her. Men igen - hvordan kan vi gøre det bedre fremadrettet, så vi ikke står i den samme situation. Det er det, jeg skal ind og kigge på, siger Kim Kielsen, der fortæller, at man nu er i fuld sving med at stramme op og præcisere den politiske ressortfordeling og fordeling af kompetancer og ansvar i Selvstyret.

Læs også PITUFFIK Grønlandsk forslag fejet af bordet

Naalakersuisoq for udenrigsanliggender Vittus Qujaukitsoq har allerede gennemført forhandlinger med de berørte myndigheder i USA og i Danmark, så Grønland og Danmark ikke een gang til skal tabe den guldrandede servicekontrakt til en værdi af 2,4 miliarder kroner på gulvet, oplyser Kim Kielsen.

Ingen kommentarer til Danmarks rolle

Han har heller ingen kommentarer til, at det danske udenrigsministerium fejede Grønlands ønsker til nye udbudsregler af bordet. De kunne ellers sikre, at det fortsat var grønlandske/ danske selskaber, der kunne byde på servicekontrakten på Pituffik:   

- Det er jo sket i de to foregående regeringsperioder, så jeg læner mig op ad advokatredegørelsens anbefalinger og tager den til efterretning, slår formand for Naalakkersuisut, Kim Kielsen fast.

Læs også PITUFFIK Dansk udenrigsminister afviser at kommentere undersøgelse