UD AF NUUK Kielsen giver udflytningsforslag en kold skulder

De tre borgmestre fra kommunerne Kujalleq, Qaasuitsup og Qeqqata har ikke Selvstyrets opbakning til deres forslag om udflytning af arbejdspladser fra Nuuk. Det står klart efter en kronik i Sermitsiaq.
- Forslaget fra borgmestrene i kommunerne Kujalleq, Qaasuitsup og Qeqqata om at ændre udviklingen ved at omfordele eksisterende arbejdspladser bygger på en påstand om, at Grønlands Selvstyre i sig selv fokuserer på at tilgodese udviklingen i hovedstaden. Det kan vi ikke genkende, og der er ikke belæg for påstanden, hedder det i kronikken fra Kim Kielsen(billedet), Randi Vestergaard Evaldsen og Knud Kristiansen. Foto © : KNR
19. februar 2016 12:03

Naalakkersuisut giver nu de tre borgmestre en kold skulder i debatten om udflytning af arbejdspladser fra Nuuk til kysten.

Det sker i en kronik i fredagens Sermitsiaq, underskrevet af både formand, 1. viceformand og 2. viceformand i form af Kim Kielsen, Randi Vestergaard Evaldsen og Knud Kristiansen, dermed er alle tre koalitionspartier repræsenteret med Siumut, Demokraterne og Atassut.

- Forslaget fra borgmestrene i kommunerne Kujalleq, Qaasuitsup og Qeqqata om at ændre udviklingen ved at omfordele eksisterende arbejdspladser bygger på en påstand om, at Grønlands Selvstyre i sig selv fokuserer på at tilgodese udviklingen i hovedstaden. Det kan vi ikke genkende, og der er ikke belæg for påstanden, hedder det i kronikken.

Læs også UD AF NUUK Skeptiske fagforeninger

De tre ledende medlemmer af Naalakkersuisut henviser til, at Grønland oplever den sammen urbaniserings tendens som resten af verden, og at den ikke kan stoppes af politikerne.

De henviser også til, at Grønlands befolkning bliver mere veluddannet, og derfor ønsker at flytte til de større byer.

Læs også UD AF NUUK Bankdirektør om udflytningsforslag: Vi ser frem til at se regnestykkerne

På et punkt kommer Naalakkersuisut dog borgmestrene i møde. Borgmestrene har nemlig også stillet forslag om en genstart af strukturreformen for at flytte flere opgaver fra Selvstyret ud i kommunerne.

Om det står der blandt andet i kronikken:

Læs også UD AF NUUK Demokraterne og Atassut afviser udflytningsforslag

- For Naalakkersuisuts vedkommende står det derfor nærmere at fortsætte samarbejde med kommunerne om at lægge yderligere opgaver ud til kommunerne, end at omflytte eksisterende arbejdspladser uden skelen til omkostninger og sammenhængskraft i opgaveløsningen.

KNR har siden onsdag forsøgt at få en kommentar fra Kim Kielsen til forslaget om udflytning af arbejdspladser. men det er ikke lykkedes. Kim Kielsens ministersekretær meddeler, at han er sygemeldt.

Læs også UD AF NUUK Kommunalpolitikere kendte ikke til borgmestres rapport

Læs også UD AF NUUK GE: Udflytning af arbejdspladser skaber ikke vækst

Læs også UD AF NUUK Siumut støtter flytteplaner