UD AF NUUK GE: Udflytning af arbejdspladser skaber ikke vækst

Grønlands Erhverv langer nu ud efter de tre borgmestres forslag om at flytte 600 arbejdspladser fra Nuuk.Der er alt for mange ubesvaret spørgsmål, mener Brian Buus Pedersen.
Foto © : Jørgen Chemnitz
Skrevet af Jonas Fievé
18. februar 2016 06:32

- Det er et stort politisk projekt, og store politiske projekter og forslag skal, inden de bliver først ud i livet, helst hvile på ordentlig viden om, hvad vi kan formode, der kommer til at ske, siger direktør i Grønlands Erhverv Brian Buus Pedersen, som kritiserer, at forslaget ikke vil være med til at skabe vækst i samfundet, da det ifølge GE kun handler om at rykke rundt på eksisterende ressourcer.

- Det er blot en omfordeling af værdier, og ikke skabelse af nye værdier. Vi skal gøre kagen støre, og det er sagt af mange kloge mennesker, og det er det, som vi mener, at det skal handle om.

Læs også Borgmester: Vi kender ikke prisen på udflytning

Det er dyrt at flytte arbejdspladser

Forslaget fra de tre borgmestre kommer ikke ind på, hvor meget det vil koste at flytte arbejdspladserne.I Danmark, hvor man har erfaringer med at flytte arbejdspladser fra hovedstaden, brugte man i 2004 40 millioner kroner på at flytte Sikkerhedsstyrelsen fra København til Esbjerg, viser et notat, som den danske avis Politiken har fået aktindsigt i.

Brian Buus Pedersen er netop bekymret for, at udflytningen af arbejdspladserne kan blive en dyr fornøjelse, penge som man ifølge GE kunne bruges langt bedre.

- Hvis vi nu sætter det op lidt hårdt, så kan man sige, hvis det her var valgmulighederne. Vil vi hellere bruge en milliard på at flytte rundt på nogle mennesker, hvor vi ved, at det som helhed ikke skaber en nettoværditilvækst, eller vil vi bruge en milliard på at forlænge et søkabel og bygge nye landingsbaner på en måde, så det skaber værdi for hele samfundet.

Læs også Demokraterne: Siumut-borgmestre opfører sig uansvarligt

Væksten skal komme hele samfundet til gavn

GE ser gerne, at der skabes vækst i resten af landet, men det kan ifølge Brian Buus Pedersen sagtens gøres ved at udnytte en række uudnyttet potentialer.

- Det skal blandt andet foregår ved, at man får det bedst mulige ud af det fiskeri, vi har, som går forrygende, vi skal have flere turister, vi skal have bedre byggeri. Så skal vi have fokus på, at vi skal have nogle rigtigt dygtige børn ud af vores skoler, så de kan komme videre i erhvervsuddannelsessystemet.

Læs også UD AF NUUK Borgmestre: Udflytning af arbejdspladser skal rette op på Grønland