UD AF NUUK Borgmester: Vi kender ikke prisen på udflytning

Borgmestrene i Qeqqata Kommunia, Qaasuitsup Kommunia og Kommune Kujalleq foreslår, at 600 arbejdspladser i Nuuk flyttes ud til andre byer i kysten. Det skal bremse Nuuks dominans og sikre en mere lige fremtid for resten af Grønland, mener borgmestrene, men de har ikke regnet på, hvad forslaget vil koste.
17. februar 2016 14:00

Borgmestrene i Qeqqata Kommunia, Qaasuitsup Kommunia og Kommune Kujalleq foreslår, at 600 arbejdspladser i Nuuk flyttes ud til andre byer i kysten.

Det skal bremse Nuuks dominans og sikre en mere lige fremtid for resten af Grønland, mener borgmestrene, men de har ikke regnet på hvad forslaget.

- En udvikling, der går skævt, kan ende med utryghed på kysten og måske også fjendtlighed blandt befolkningen. Verdenshistorien har allerede vist, at hvis et land bliver for fragmenteret, kommer der revolutioner. Hvis vi ikke gør noget nu, kan vi risikere, at det også sker i vores land, siger Hermann Berthelsen, borgmester i Qeqqata Kommunia.

Læs også Demokraterne: Siumut-borgmestre opfører sig uansvarligt

Han frygter, at der opstår fjendskaber i internt i Grønland, hvis ikke at Grønland uden for Nuuk får tilført flere arbejdspladser og investeringer fra Selvstyret.

De tre borgmestre fremlagde tirsdag deres plan ”En ligeværdig fremtid”, der blandt andet foreslår en udflytning af 600 arbejdspladser i Selvstyret og selvstyreejede virksomheder.

Borgmestrene har dog endnu ikke beregnet, hvor meget udflytningen af arbejdspladser vil koste.

Læs også UD AF NUUK Borgmestre: Udflytning af arbejdspladser skal rette op på Grønland

- Vi har ikke lavet et budgetoverslag på forslaget. Det skal nok komme, hvis vi sælger ideen. Hvis ideen bliver accepteret af Naalakkersuisut og Inatsisartut, skal budgettet nok blive lagt, lyder det fra Hermann Berthelsen.

Han tilføjer, at borgmestrene mener, at deres forslag er realistisk. Erfaringer fra blandt andet Norge og Danmark viser ellers, at udflytning af arbejdspladser kan være en dyrt, sammenholdt med at den grønlandske landskasse i forvejen er trængt.

Læs også UD AF NUUK Disse 600 arbejdspladser ønskes ud af Nuuk

Hermann Bertelsen understreger dog også, at forslaget er et udgangspunkt for en forhandling.

- Det bliver meget spændende at skulle arbejde sammen med foreninger og andre samarbejdspartnere. Vi skal selvfølgelig ikke være så firkantet i forhold til, hvad resultatet skal blive. Regnskabet arbejder vi med til den tid, siger Hermann Berthelsen.