KANUKOKA får skarpere profil

Nye vedtægter betyder et klarere mandat til bestyrelsen og slut for de delegerede forsamlinger. Det fortæller KANUKOKAs direktør:
Skrevet af Thomas Munk Veirum
21. januar 2016 17:14

I weekenden blev kommunernes sammenslutning KANUKOKA reformeret, da foreningen fik nye vedtægter og en ny bestyrelse. De nye vedtægter er lig med et klarere mandat til bestyrelsen. Det fortæller sammenslutningens direktør:

- Tidligere var det (visionen for KANUKOKA, red.) udflydende med, at vi skulle være fællesorganisation for kommunerne, nu er det blevet mere specificeret.

Sådan forklarer direktør i KANUKOKA, Hans-Peder Barlach Christensen, overordnet konsekvensen af de vedtægtsændringer, der i weekenden blev vedtaget på det ekstraordinære delegeretmøde i Ilulissat.

Læs også KANUKOKA's bosted stadig uafklaret

Mødet blev samtidig det sidste delegeretmøde. Ordningen med en delegeret forsamling har eksisteret siden KANUKOKAs oprettelse i 1972, men fremadrettet bliver KANUKOKAs øverste myndighed et årligt møde mellem medlemskommunernes økonomiudvalg.

Hans-Peder Barlach Christensen fortæller også, at bestyrelsens beslutningskompetencer er blevet ændret:

- Mandatet er meget mere klart i forhold til, hvad det er bestyrelsen kan og skal, siger Hans-Peder Barlach Christensen.

Læs også KANUKOKA forbliver samlet

KANUKOKA forhandler med Selvstyret i spørgsmål om blandt andet overenskomster, og med hensyn til overenskomsterne, slår de nye vedtægter fast, at det er bestyrelsen i KANUKOKA, der skal godkende forhandlingsresultaterne.

Det har betydning for Kommuneqarfik Sermersooq, der ved årsskiftet trådte ud af KANUKOKA. Kommunen får altså fortsat ingen indflydelse på Selvstyrets og KANUKOKAs forhandlinger med de faglige organisationer.

Borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq, Asii Chemnitz Narup, skriver i en mail til KNR.

Læs også IA: KANUKOKA skal ikke splittes

- Vi er klar over, at det er KANUKOKA og Selvstyret, der forhandler overenskomsterne, og vi derfor ikke længere er berettiget til at komme med ønsker. Hidtil har vi dog ikke følt, at der er blevet lyttet meget til vores ønsker, så vi forventer ikke, at der bliver stor forskel i praksis, lyder det altså fra Asii Chemnitz Narup.

Læs også Kommunalforsker: Deling af KANUKOKA er det mindste problem

KANUKOKAs bestyrelse skal inden 1. marts træffe beslutning om, hvor KANUKOKAs sekretariat skal flytte hen.

Hans-Peder Barlach Christensen ønsker ikke at kommentere, hvorvidt han selv eller de øvrige medarbejdere flytter med, men han oplyser, at sekretariatet efter flytningen vil bestå af syv ansatte.

Læs også Palle Jeremiassen: Dårlig idé at splitte KANUKOKA

Læs også VIDEO KANUKOKA og Kommuneqarfik Sermersooq nærmere skilsmisse