Journalistforbund kritiserer KNR

Journalistforeningen, TP, kritiserer KNR for ikke at have en journalistuddannet redaktør for TV-programmer, såsom Mudi TV. KNRs tv-afdeling for længst har nedprioriteret de journalistiske idealer, lyder kritikken fra bestyrelsen i foreningen.
Foto © : KNR
Skrevet af Mads Pedersen
15. november 2017 12:03

TP påpeger at der er kritisabelt at KNR kan sende et TV-program, hvor en gæst får lov til at komme med påstande, der drejer sig om Grønlands økonomi, uden at modparter eller implicerede får lov til at svare, samt uden at dokumentere påstandene i samme udsendelse.

LÆS OGSÅ Hård kritik af populært KNR-program

TPs kritik kommer en måned efter at KNR-TV valgte at sende Mudi TV-udsendelsen, hvor en gæst fortæller om at Google for 15 år siden henvendte sig til Grønland for at bygge et datacenter i Sydgrønland, men at man sagde nej, fordi man var bange for, at Google bare ville udnytte Grønland.

Dernæst hævdede gæsten, at Grønland i dag ville have haft en omsætning på 100 til 500 milliarder kroner, hvis man dengang havde sagt ja til Google. Undervejs blev der ikke fremlagt dokumentation for påstanden i løbet af udsendelsen, og det møder kritik fra fagforeningen.

- Programmet Mudi TV, som KNR sendte den 12. oktober, er et skoleeksempel på, hvordan et seriøst public service-medie ikke skal bedrive journalistik. Ikke nok med, at det kan skade KNRs troværdighed, så risikerer det også at skygge for al den gode journalistik, som vores medlemmer til dagligt leverer, skriver bestyrelsen i Tusagassiuinermi sulisut peqatigiiffiat.

Nedprioriteret medie

Medieforbundet giver samtidig udtryk for at KNRs tv-afdeling efter deres mening for længst har nedprioriteret de journalistiske idealer. Der har resulteret i at KNR egne presseetiske regler blev brudt:

- Det undrer os fra Medieforbundet, at der ikke er ansat en journalistisk uddannet redaktør, som kan sikre, at de presseetiske regler bliver overholdt, og som desuden kan være en garant for, at også KNRs underholdningsprogrammer lever op til en vis journalistisk standard, som man naturligt kan forvente af en public service-station.

Journalistik i nyhedsafdelingen

KNRs TV-chef Kim Larsen forklarer, at der er en skarp opdeling mellem journalistiske tv-programmer, der bliver lavet af personale fra nyhedsafdelingen, og de udsendelser, der bliver produceret i tv-afdelingen.

- Journalistisk arbejde i KNR TV udføres af nyhedsafdelingens redaktion i form af nyheder, aktualitets programmer og debatter. Opgaven med produktion af underholdning, kultur, sport og indkøb af eksternt produceret programmer varetages af ledelsen i KNR TV, med indgående erfaring som producenter, tilrettelæggere og som redaktører for tv, siger Kim Larsen.

KNRs direktør har tidligere forklaret til Sermitisaq.AG, at der skete en fejl i de interne procedurer i forbindelse med tv-programmet Mudi TV, der blev sendt på KNR 12. oktober.