URAN Jess: Så farligt er uran heller ikke
Der står arbejdspladser og venter i Sydgrønland. En region som ellers risikerer at blive tømt for mennesker.
- Vi håber virkelig på at minerne bliver åbnet. Vi håber virkelig på, at minen i Narsaq åbner, siger SIK's formand, Jess G. Berthelsen til KNR i anledning af at folkemødet Qassimiuaarneq onsdag har råstofindustri og uranminer på menuen.
Læs også Siumut: Ingen folkeafstemning
Læs også Flertal ønsker folkeafstemning om uran
SIK-bossen påpeger, at der skal ske noget snart i Sydgrønland, der er hårdt ramt af mangel på arbejdspladser og fraflytning.
- Det vi ikke skal glemme er, at der er stor arbejdsløshed i Sydgrønland. Folk flytter fra Sydgrønland, og hvis ikke man gør noget for Sydgrønland, så er jeg bange for, at Sydgrønland om 20 år er en meget lille del af Grønland, siger Jess G. Berthelsen.
På folkemødet Qassimiuaarneq skal Nunaminerals tidligere direktør Ole Christiansen styre debatpanel og oplægsholdere, som blandt andet kommer fra Canada.
Læs også GME's miljøvurdering ventes klar til vinter
Uran ikke så farlig
De er med for at styrke SIK's sag i uranspørgsmålet. For uran ikke er så farlig, som mange måske går og tror, forklarer SIKs formand.
- Nu får vi for eksempel en indianer fra Canada som til dagligt arbejder i en uranmine. Så man kan få forståelse for, at så farligt er det heller ikke, siger Jess G. Berthelsen, der påpeger at der er en risiko ved alle arbejdspladser.
- Altså, alle arbejdspladser er farlige. Sådan er det med miner.
- Sådan kan det også være med en uranmine, siger SIK formanden og peger på at det handler om, hvordan man tackler udfordringen.
Han gør det også klart, at nok er der en risiko forbundet med at arbejde i en uranmine. Men det er der også på andre arbejdspladser:
- Lad mig tage et eksempel. Dem der laver vindkraft i Danmark, der er 80 som oven i købet har fået kroniske sygdomme, siger Jess G. Berthelsen med henvisning til afsløringerne for nylig af vindmølleproducenten Siemens som har udsat sine medarbejdere for farlig kemi.