Isfjorden får selskab som verdensarv

Det er lykkes Danmark at få to steder inkluderet i det fine selskab sammen med Ilulissat Isfjord.
Skrevet af Martine Lind Krebs
23. juni 2014 08:19

Unescos verdensarvs komité har netop meddelt, at både Stevns Klint og Vadehavet er blevet optaget på listen. Det er blevet besluttet på komiteens møde i Qatar.

- Jeg er stolt over, at UNESCOs verdensarvskomite har anerkendt Stevns Klints helt unikke værdi. Og ikke mindst over, at Danmark dermed endnu en gang har bidraget til den fælles verdensarv og på den måde er med til at binde bånd på tværs af landegrænserne, siger kulturminister Marianne Jelved.

Og miljøministeren glæder sig over Vadehavets placering på listen.

- Det er første gang, at danske naturområder bliver udnævnt til verdensarv. Kvalitetsstemplet som verdensarv kan gøre Vadehavet til en grøn turistmagnet for hele verden, og sammen med Tyskland og Holland kan vi nu markedsføre Vadehavet som en helt unik naturoplevelse verden over, siger Kirsten Brosbøl.

Stevns Klint er en hvid klint med et tyndt, mørkt lag af ler, som kaldes fiskeler. Leret rummer historien om den asteroide, der ramte jorden for 66 millioner år siden, hvor halvdelen af alle dyrearter, herunder dinosaurerne, uddøde. Mens Vadehavet er verdens største sammenhængende tidevandssystem med mere end 10.000 dyre- og plantearter.

Danske myndigheder har kæmpet i årevise for at få de to steder anerkendt som verdensarv.

Foruden Isfjorden og de to nye steder er Jelling, Roskilde Domkirke og Kronborg Slot optaget på Unescos Verdensarvsliste. Unescos verdensarvsliste rummer 1000 steder på hele jorden.