IA vil have mulighed for at kræve folkeafstemning

Et mindretal i Inatsisartut skal kunne kræve en folkeafstemning om et lovforslag, hvis de kan samle minimum en tredjedel af medlemmerne i Inatsisartut. Det mener Inuit Ataqatiqiit, der har stillet et forslag om det til Efterårssamlingen.
Inuit Ataqatigiit har 32 forslag til Efterårssamlingen. Et af forslagene handler om at få mindretalsbeskyttelse i Inatsisartut ligesom i den danske grundlov. Foto © : Inuit Ataqatigiit, IA
26. august 2016 16:39

Inuit Ataqatiqiit har ikke opgivet forsøget på at få en folkeafstemning om udvinding af uran i Grønland.

Blandt partiets 32 forslag til efterårssamlingen er nemlig et lovforslag, der kan give IA mulighed for at få en folkeafstemning.

§ 42 i den danske grundlov giver et mindretal i Folketinget mulighed for at få gennemført en folkeafstemning.
Grundloven siger, at hvis et lovforslag bliver vedtaget, så kan en tredjedel af folketingets medlemmer gå sammen og begære en folkeafstemning.

Læs også Flertal ønsker folkeafstemning om uran

Og det er netop den lov, som IA også vil have en version af her i landet, altså det der hedder mindretalsbeskyttelse, siger formand for Inuit Ataqatigiit, Sara Olsvig.

- Vi ønsker at debattere med de andre partier, med det her forslag, hvordan vi kan sikre en mindretalsbeskyttelse i Inatsisartut.

Med 11 IA-medlemmer ud af 31 medlemmer i Inatsisartut har Inuit Ataqatiqiit den tredjedel af medlemmerne, der skal til for at kræve folkeafstemninger.

Læs også Inuit Ataqatigiit uklar om folkeafstemning

Men det skal først diskuteres, hvor mange medlemmer der skal til for at lave folkeafstemninger, for måske er en tredjedel for lidt i Inatsisartut, der som bekendt er mindre end det danske folketing, siger Sara Olsvig.

- Vi skal have fundet en model, der passer til grønlandske forhold, men det, der er grundlæggende, er, at vi finder en form for mindretalsbeskyttelse, der svarer til den, der er i det danske folketing.

Læs også Sidste lov om uran vedtaget

Og ifølge Sara Olsvig, så er debatten om forslaget også en naturlig del af det fremtidige arbejde med en grønlandsk grundlov.

Efterårssamlingen begynder den 16. september, og IA's forslag skal behandles første gang den 10. oktober.