TAKSØE-RAPPORT IA efterlyser Arktisk-strategi for Grønland

I forlængelse af debatten om Taksøe-rapporten om Rigsfællesskabets udenrigspolitik, efterlyser IA, at Grønland laver sin egen strategi for Arktis.
- Med Grønlands egen Arktis-strategi skal vi selv sætte ord på, hvad vores overordnede mål er med vores engagement i det arktiske samarbejde, og hvad vores forventninger til dette samarbejde er, skriver Sara Olsvig. Foto © : KNR
07. maj 2016 15:33

Inuit Ataqatigiit mener, at Grønland skal blive bedre til at formulere landets egne udenrigspolitiske ønsker.

Udmeldingen kommer efter at naalakkersuisoq Vittus Qujaukitsoq kritiserede Taksøe-rapporten for ikke at tage hensyn til grønlandske interesser i dens anbefalinger til fremtidens udenrigspolitik.

Læs også TAKSØE-RAPPORT Justus efterlyser mere Grønland i rapport

- Udenrigs-, forsvars- og sikkerhedspolitik er et stort område, som ikke kun handler om Grønland og Arktis. Derfor vil vi hellere fokusere på, at vi i Grønland bliver bedre til at formulere vores egen politik på de områder, skriver formand for Inuit Ataqatigiit, Sara Olsvig, i en pressemeddelelse.

Hun foreslår, at Grønland skal starte med at lave sin egen strategi for Arktis.

Læs også TAKSØE-RAPPORT Færøerne overvejer eget udenrigsnotat

- Med Grønlands egen Arktis-strategi skal vi selv sætte ord på, hvad vores overordnede mål er med vores engagement i det arktiske samarbejde, og hvad vores forventninger til dette samarbejde er, skriver Sara Olsvig.

Inuit Ataqatigiit har derfor lagt op til en forespørgselsdebat om Grønlands rolle i verden på forårssamlingen. Her ønsker IA at debattere, hvordan grønland skal agere, når der er flygtningekrise og når der forhandles om krigs-deltagelse, hedder det i pressemeddelelsen.

Læs også TAKSØE-RAPPORT Ekspert: Anbefalinger styrker Grønlands muligheder

Læs også TAKSØE-RAPPORT IA er overordnet tilfreds med Taksøe-rapporten