TAKSØE-RAPPORT Færøerne overvejer eget udenrigsnotat

Færøerne overvejer at sende eget notat til Danmark om landets udenrigspolitiske interesser. Det sker, da den færøske udenrigsminister tager afstand fra Taksøe-rapporten.
04. maj 2016 13:02

Færøerne overvejer nu at lave en selvstændig skrivelse til Danmark omkring færøske, udenrigspolitiske interesser. Det siger Færøernes udenrigsminister, Poul Michelsen, til KNR.

- Vi kan skrive en tilsvarende rapport (som Taksøe-rapporten, red.), der omhandler Færøernes udenrigspolitik. Jeg gætter på, at Grønland kan sige det samme om Danmarks udenrigspolitik og sende det til den danske regering.

- Det er da mere fair, end at vi deltager og slet ikke bliver taget til efterretning for noget af det, som vi fører frem.
Udmeldingen kommer, efter den såkaldte Taksøe-rapport udkom i mandags med anbefalinger til Rigsfællesskabets udenrigs- og sikkerhedspolitik i fremtiden.

Læs også Løkke: Åben dialog om udenrigs- og forsvarspolitik

Læs også Ekspert: Anbefalinger styrker Grønlands muligheder

Mens Grønland har medvirket til udformningen af rapporten, var svaret et klart 'nej tak' fra Færøerne.

Hvorfor, kunne Peter Taksøe-Jensen, der har stået i spidsen for udredningen, ikke sige, da rapporten blev offentliggjort i mandags.

- Du må jo spørge de færøske myndigheder om det. Vi har inviteret dem. Vi har endda spurgt: Er I nu sikre på det? Og det var et klart svar om, at der ikke var nogen interesse for det, sagde han til KNR.

Minister: Bedre tjent uden at deltage

Den officielle forklaring har været, at invitationen fra Taksøe-holdet kom kort efter valget på Færøerne i september. Og da politikerne var midt i forhandlinger om et nyt landsstyre, havde rapporten ikke førsteprioritet.

Men forklaringen er i højere grad, at Færøerne ikke kunne se et formål i alene at medvirke i drøftelserne om Rigsfællesskabets interesser i Arktis, men ikke Rigsfællesskabets overordnede udenrigspolitik.

Det siger Færøernes udenrigsminister, Poul Michelsen, til KNR.

- Hovedårsagen til, at vi ikke deltager i den rapport, er, at den er så smal. Den omfatter kun Arktis. Og det synes jeg ikke rigtig er nok for os at komme til orde på, når det drejer sig om Danmarks udenrigspolitik, som vi er en del af. Der er vi bedre tjent med at være udenfor.

Michelsen tror heller ikke på, at Færøerne kunne have påvirket rapportens indhold ved at have deltaget.

- Nej, det tror jeg ikke. Jeg tror, at når man kender den holdning, som danske myndigheder har haft den seneste tid, om, at der er én udenrigspolitik - og kun én udenrigspolitik - så kan jeg ikke se, hvordan man kan skrue det sammen med grønlandske og færøske interesser.

Læs også IA er overordnet tilfreds med Taksøe-rapporten

Efter at have set den færdige rapport, er Poul Michelsen også kun mere glad for beslutningen.

For selv om Grønland har medvirket, mener Michelsen ikke, at grønlandske udenrigspolitiske interesser fremgår af rapporten.

- Det er så undergravende og fornærmende, som det kan være, efter min mening, siger han og støtter dermed kritikken fra naalakkersuisut for udenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoq.

Færøerne har desuden meddelt Danmark, at landet ønsker at genforhandle den del af hjemmestyreordningen for Færøerne, som handler om beføjelser inden for udenrigspolitik.