IA ønsker ikke passagerafgift for krydstogtskibe fjernet

IA er enig med Naalakkersuisut i, at vilkårene fra turismen skal forbedres for at skabe flere jobs og sikre en større indtjening. Men nu viser det sig, at IA ikke er enig om måden, det skal ske på, nemlig ved at ændre på krydstogtafgiften.
Foto © : KNR/Sigvard Thørring
14. april 2015 07:02

IA siger nu nej til forslaget om at fjerne passagerafgiften og i stedet indføre en havneafgift, hvor der betales efter skibets størrelse og det antal døgn, skibene ligger ved kaj i Grønland.

Partiet frygter at overgangen til en havneafgift vil få den modsatte effekt, nemlig mindre lokal indtjening, især i de små byer og i bygderne.

- Vi ønsker en anden afgiftssammensætning og samtidig bibeholde den bevilling på 1,6 millioner kroner, der ellers var til markedsføring af Grønland på finansloven, skriver IA i pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut vil afskaffe krydstogtpassagerafgiften

IA mener iøvrigt ikke, at passagerafgiften kan gives hele skylden for faldet i krydstogttrafikken ved Grønland, men henviser til, at der lige nu hersker usikkerhed i krydstogtsbranchen om risikoen og ansvaret ved sejlads i isfyldt farvand, og den usikkerhed må overvindes ved en aktiv markedsføringsstrategi.

Endelig mener IA også, at en afgiftssænkning ikke kun skal koncentreres om krydstogtskibene.

Det bør først undersøges om der er mulighed for at sænke start- og landingsafgifterne på lufttrafikken også. En sænkning af disse afgifter og udgifter vil både gavne den fastboende befolkning, det lokale erhvervsliv og gøre vore turistprodukter billigere, blandt andet ved at se på omkostningerne ved at benytte lufthavnene uden for de normale åbningstider, skriver IA, der lægger op til en dialog med Naalakkersuisut om afgiftspolitikken.