Naalakkersuisut vil afskaffe krydstogtpassagerafgiften

Naalakkersuisut vil afskaffe krydstogtpassagerafgiften på 525,00 kr. pr passager, og det vækker glæde i turistbranchen.
Skrevet af Jaaku Lyberth
25. marts 2015 15:23

Grønland har en af de højeste afgifter på krydstogtturisme. 525 kroner skal hver turist betale, hvis de vil sejle med de store krydstogtskibe og gå fra borde i de grønlandske havne. Den vil Naalakkersuisut afskaffe for i stedet at inddrive havneafgift baseret på skibets størrelse.

En samlet koalition står bag forslaget, da det blev førstebehandlet i torsdags, mens oppositionen er i mod. 

Og det vækker glæde hos aktørerne.

- Når jeg har talt med forskellige krydstogtrederier, så er der nogle af dem, der har givet udtryk for, at de kraftigt overvejer ikke at komme til Grønland  på grund af den høje passageraftgift,  fortæller direktør i Greenland Cruises, Ivik Knudsen Ostermann, i Sisimiut.

Og tallene underbygger Ivik Knudsen Ostermnns oplevelse.
Siden 2010, hvor der kom 30.000 krydstogtpassagerer, er antallet nemlig faldet, og i 2013 var der hele 8.504 færre gæster, der kom med krydstogtsskibe.

Læs også  Turismeekspert: Naalakkersuisut ude i selvmordsaktion

Formålet med omlægningen af afgiften er i følge forslaget, at tiltrække flere krydstogtturister og forenkle afgiftsopkrævningen. Afgiften skal fremover bestemmes udfra krydstogtsskibenes størrrelse og skal være betales én gang uanset om krydstogtskibet anløber en eller flere havne under togtet.

Greenland Cruises-direktør forudser at flere flere krydstogtskibe vil anløbe Grønland, når afgiften ændres.

 - Jeg er helt sikker på, hvis passagerafgiften forsvinder, vil krydstogtskibene blive ved med at sejle i Grønland hver eneste sommer og det vil rygtes hurtigt i krydstogtbrancen, hvis afgiften forsvinder, og derved vil der sandsynligvis  komme  flere og flere skibe til Grønland, hvilket kun er godt, siger Ivik Knudsen Ostermann

I forslaget indgår, at indtægterne på krydsttogtafgifterne falder med 8,3 millioner, når de træder i kraft.
Men i løbet af årene ventes indtægterne at stige igen, når der anløber flere krydsttogskibe i de større byer i Grønland.

Ivik Knudsen Ostermann mener i øvrigt ikke, at turismen får noget for den nuværende afgift på 525 kroner pr. krydstogtpassager, da pengene fra passagerafgiften ikke bliver kanaliseret til de faciliteter, turismebranchen benytter.

- Lad os sige at passagerne på et krydstogtskib betaler over en million kr i passagerafgift, og hvis der  f.eks kommer et stort krydstogtskib til Nuuk, og det ikke kan lægge til kaj, da skibet er for stort, og at sandsynligheden for at alle passagerne ikke kan kom i land, da der mangler pontonbroer i Nuuk og sådan er det desværre på kysten, siger Ivik Knudsen Ostermann.

Departementet for Erhverv, Råstoffer og Arbejdsmarked har foretaget en analyse af krydstogtturismen i Grønland, og det fremgår, at særligt krydstogtpassagerafgiften er høj, hvis vi sammenligner os med konkurrerende krydstogtdestinationer som Island og Svalbard.

Naalakkersuisuts forslag om at ophævelse af krydstogtpassagerafgiften skal først behandles i Inatsisartuts Finans- og Skatteudvalg inden den skal andenbehandles  i Inatsisartut.