Turismeekspert: Naalakkersuisut ude i selvmordsaktion

Det er en meget skidt idé at afskaffe krydstogt-passagerafgiften og genindføre en tonnageafgift. Det mener tidligere administrerende direktør for Greenland Turisme Stig Rømer Winther.
Skrevet af Mads Pedersen
27. september 2014 12:01

- Det er en selvmordsaktion, siger han kontant til KNR.

 

Stig Rømer Winther har i sine mange år som administrerende direktør for Greenland Turisme, det nuværende Visit Greenland, været en af arkitekterne bag passagerafgiften. Den blev indført for at forbedre forholdene for krydstogtskibe og deres passagerer.

 

- Dengang var det et problem, at mange af rederierne ikke ville lægge til, fordi det var så svært at få ældre mennesker i havn. Så sagde vi til Landstyret dengang, hvis nu man laver en krydstogtafgift og siger til rederierne, at man vil bruge pengene til at forbedre landgangsforholdene for skibene, så det bliver lettere sætte folk i land, og så ville vi jo tjene flere penge, og så blev det indført, siger Stig Rømer Winther.


En forglemmelse i Landstyret
Men forholdene blev hverken ændret eller forbedret.

 

- Landstyret glemte jo bare at bruge penge på at forbedre havnene. Og dermed blev forholdene for turisterne altså ikke bedre. Priserne blev bare højere, siger han.

 

Den tidligere direktør for det grønlandske turistråd mener ikke, at tonnageafgiften er vejen frem, hvis Grønland skal have flere turister.

 

- Jeg er meget skeptisk over det forslag, om at genindføre tonnageafgiften, fordi det jo netop var den, vi afskaffede dengang.

 

- Og da vi afskaffede tonnageafgiften, så begyndte krydstogtturisme for alvor at vokse i Grønland, siger Stig Rømer Winther.

 

Millioner på markedsføring
Han mener ligeledes, at de 13,9 millioner, som Visit Greenland modtager nu, ikke er nok til at markedsføre Grønland internationalt. 

 

- Det eneste, der kan sikre at, der kommer flere turister til Grønland, er, at man har en større markedsføring.

 

- Der er jeg nødt til at minde landstyreformanden om, at i min tid som direktør for Greenland Turisme havde vi årligt budget på over 20 millioner kroner, hvor vi brugte meget stor del af pengene på netop markedsføring, fastslår Stig Rømer Winther. 

 

Ved at tage midler fra Visit Greenland, scorer Naalakkersuisut endnu et selvmål, mener han.