Video Hvalkollision kastede sejlende i havet

I midten af juli dukkede en finhval pludselig op lige foran en båd med fire passagerer.
Skrevet af Ivik Kristiansen
27. juli 2017 06:33

Da jeg så den vidste jeg med det samme, hvad der var ved at ske. Det er ved at ske noget slemt, fortæller ham, der styrede båden, Angerla Korneliussen, om det, der startede som en stille sejltur den 11. juli, men som tog en uventet drejning.

En af passagerene var Angerlannguaq Skade, som kun husker brudstykker af hændelsen.

- Vi havde været på sæljagt og var på vej tilbage til Uummannaq. Vejret var meget stille og der var slet ikke noget foran os, fortæller Angerlannguaq Skade.

- Mens vi sejlede kom den op cirka tre meter foran os, siger Angerla Korneliussen, og siger, at det var en finhval, de stødte på.

- Jeg skreg. Jeg råbte "Se den store ting!". Så sejlede vi ind i den. Og Angerlannguaq og en anden faldt i vandet, fortæller Angerla Korneliussen.

 

Faldt over bord

Angerlannguaq Skade nåede ikke at registrere det hele.

- Det første jeg husker, er, at jeg var i luften. Jeg så på himlen. Så prøvede jeg at tage fat i noget. Jeg vendte mine arme bagud, uden at få fat på noget.

Og det næste hun husker, var under vandet.

- Og mens jeg var under vand, i mørket, så jeg på hvalen, vi stødte på, mens den langsomt svømmede væk fra os.

- Det var skræmmende at se på den. Det var som om, den ville vende sig mod os. Jeg var skræmt og kom op til vandoverfladen. Det husker jeg, fortæller Angerlannguaq Skade.

LÆS OGSÅ VÆDDEREN stødt ind i hval

Frygtede både var sunket

Hun var den ene af to, der faldt i vandet. Hun kan svømme, det kan den anden ikke. Angerlannguaq Skade tog fat på hans tøj, fortæller hun, og gjorde sit bedste for at holde ham oven vand. Men hun frygtede, at det ikke ville nytte noget.

- Jeg tænkte, at hvis båden var sunket, så ville ingen af os blive reddet, siger hun.

Båden var dog ikke sunket, og Angerla Korneliussen samlede dem op.

- De var i vandet i højst et minut, siger han.

Såret

Angerlannguaq Skade kom dog ikke uskadt op. Oppe i båden finder hun ud af, at hun har fået en stor flænge, der næsten nåede ned til knoglen, og hun undrer sig i dag over, hvordan anstrenge sig så meget i vandet. Skaderne er dog ikke kun fysiske.

- Når jeg lukkede øjnene kom jeg tilbage under vandet, til et mørkt sted. Og jeg var bange for at sove, siger Angerlannguaq Skade, men tilføjer, at hun er ved at få det bedre.