Husk rejseforsikring - hvis du vil spare 70.000 kroner

Er du på ferie i udlandet og bliver syg, så kan det koste dig helt op til 70.000 kroner, hvis du ikke har forsikret dig ordentligt i forbindelse med rejsen.
Skrevet af Apollo Jeremiassen
06. juni 2014 04:40

Det gule danske sygesikringsbevis og det blå europæiske gælder ikke for de grønlandske rejsende. Derfor er det vigtig, at forsikre sig, inden man rejser til enten Danmark eller andre europæiske lande, siger afdelingschef i Selvstyrets afdeling for jura, personale og service, Gitte Arvegaard.

- Det vil sige, at man skal sikre sig, at man har en bopælsattest med, når man rejser. Den får man i sin kommune. Derudover er det vigtigt, at man har en sygeforsikring, fordi den dækker en eventuelt ophold på hospital, en eventuel hjemtransport og en almindelig hjemtransport, hvis man bliver nødt til at ændre sin flybillet i forbindelse med sygdom, siger Gitte Arvegaard.

Selvstyret og Sundhedsvæsenet dækker ikke udgifter til hjemtransport og udgifter til forlænget ophold i udlandet, og dette gælder også, hvis du rejser til Danmark. Men i Danmark vil du være dækket ved akut sygdom, hedder det i en pjece fra Sundhedsvæsenet.

Men når man rejser til udlandet, for eksempel til Frankrig, så gælder der andre regler, siger Gitte Arvegaard.

- Hvis man rejser til Frankrig og har behov for en lægebehandling eller hospitalsophold, så skal man betale samme måde som borgere i Frankrig, fordi i mange europæiske lande er der brugerbetaling i sundhedsvæsenet. Derfor er det afgørende at have en rejseforsikring, når man skal på ferie i europæiske lande, siger Gitte Arvegaard og gør opmærksom på, at bopælsattesten her fra Grønland ikke accepteres i europæiske lande samt andre lande uden for Europa.

- Derfor har vi i Grønland lavet en attest, der erstatter det europæiske sygesikringskort. Men selvom man har det med, dokumenterer det kun, at man udelukkende er berettiget til sygebetjening i Grønland, og den dokumentation skal man trods have med. Men derudover skal man huske at lave en rejseforsikring, siger hun.