Hardenberg ville stoppe besvarelse af aktindsigt

Svend Hardenberg blandede sig i behandling af aktindsigter vedrørende hans egen fyring fra Nukissiorfiit.
20. marts 2014 07:19

Fortiden kom tilbage og hjemsøgte Svend Hardenberg,  da blandt andre KNR og AG søgte om aktindsigt i en revisionsrapport, der viste, at
Hardenbergs afgang fra direktørjobbet i Nukissiorfiit ikke var frivillig.

Nu bliver det klart i en række artikler i avisen AG, at departementschef for formandens departement tilsyneladende forsøgte at blande sig i sagen og forpurre journalisternes aktindsigter.

Revisionsrapporten, som pressen ville have fingre i, afslørede, at Hardenberg rent faktisk blev smidt på porten af Nukissiorfiit, fordi han blandt andet havde misbrugt sin ordning med fri telefon og internet og havde beholdt sin firmabil på trods af, at han blev kompenseret økonomisk for ikke at have firmabil.

Svend Hardenberg erklærede sig inhabil, men han indkaldte alligevel direktøren i det daværende Departement for Boliger, Natur og Miljø, Olafur P. Nielsen, til et møde om sagen og bestilte ifølge et referat fra mødet endda en advokat udefra i håbet om, at der kunne findes en anden udvej, hvor revisionsrapporten ikke skulle ud til offentligheden.

- Herudover har Svend anmodet om, at henvendelserne forelægges advokat Poul Knudsen med henblik på vurdering af aktindsigtsomfanget, står der i referatet ifølge avisen AG. Altså ville Hardenberg have ekstern hjælp fra advokatfirmaet Malling og Hansen Damm.

Det har nu fået ombudsmanden til at gå ind i sagen. Da sagen vedrørte Hardenberg selv, måtte han ifølge forvaltningsloven ikke selv deltage i sagsbehandlingen af aktindsigterne, eller på anden måde være tæt på forløbet.

Siden mødet har Olafur P. Nielsen imidlertid ændret forklaring over for AG. Nu lyder det, at han i kampens hede måske har formuleret sig lidt uheldigt i referatet, og at det ville have været bedre, hvis han havde skrevet, at Hardenberg tilsluttede sig Nielsens anbefaling.  

Allerede før KNR og AG fik svar på sine aktindsigter, valgte Svend Hardenberg at henvende sig hos Sermitsiaqs chefredaktør, hvor han fik lov til at fremstille sin historie på Sermitisiaq.AG. En fremgangsmåde der blev kraftigt kritiseret, da Svend Hardenberg benyttede sin position som topchef i Selvstyret til at komme begæringerne om aktindsigt i forkøbet med sin egen forklaring.

I AG er det nu kommet frem, at Hardenbergs kontakt til Sermitsiaqs redaktør først skete, efter han tilsyneladende havde forsøgt og var mislykkedes med at stoppe svaret på aktindsigten.