Hans Enoksen lover hurtige makreller

Sidste år blev det kritiseret, at makrelkvoterne først blev tildelt i starten af juli, men i år lover naalakkersuisoq for fangst og fiskeri, at det ikke kommer til at gentage sig.
Foto © : KNR
Skrevet af Jonas Fievé
19. april 2017 16:04
Versionist Connie Fontain

Ifølge Grønlands Erhverv var den sene tildeling nemlig af en af grundene til, at kun under halvdelen af kvoten blev opfisket, da selskaberne dermed ikke havde god nok tid til at forberede fiskeriet. Men naalakkersuisoq for fangst og fiskeri slår nu fast, at de har lyttet til kritikken af sidste års tildeling af makrelkvoterne.

- Vi arbejder så hurtigt, vi kan. Vi foretager de nødvendige høringer, da det er et krav at sådanne gennemføres. Straks det arbejdet er færdigt, vil forslaget blive afleveret til Naalakkersuisut. Jeg håber, at det vil ske inden længe, sagde naalakkersuisoq for fangst og fiskeri, Hans Enoksen, tirsdag i Qanorooq.

Kan ikke sætte dato på tildeling

Men på spørgsmålet om, hvornår inden længe er, svarede Hans Enoksen mere afværgende.

- Det kan være i morgen eller i overmorgen. Men det bliver det ikke i det her tilfælde, og det vil blive præsenteret for Naalakkersuisut, når det er klart, sagde naalakkersuisoq for fangst og fiskeri.

LÆS OGSÅ Årets makrelkvote fastlagt

Årets makrelkvote er sat ned med omkring 20.000 tons i forhold til sidste år, hvor den lå på 85.000 tons. Samtidig skal Inatsisartut på forårssamlingen tage stilling til, om makrelafgiften skal sættes ned.

Lave afgifter skal øge fangsten

Ifølge årets finanslov skal makrelfiskeriet bidrage med 40 millioner kroner i landskassen, og det forventer Naalakkersuisut ikke, at den nedsatte afgift vil ændre på. For de regner nemlig med, at afgiftsnedsættelsen vil betyde, at der vil blive opfisket 25.000 tons flere makreller.

- Jeg håber, at hele kvoten på 66.365 tons bliver fisket op. Det er vi fortrøstningsfulde ved, fordi beslutningen om tildelingerne bliver taget tidligere, sagde naalakkersuisoq for fangst og fiskeri, Hans Enoksen.

LÆS OGSÅ GE støtter afgiftsnedsættelse på makrel

Det betyder ifølge Naalakkersuisut, at 60.000 tons af årets kvote skal opfiske, hvis regnskabet skal gå op.