GE støtter afgiftsnedsættelse på makrel

Naalakkersuisut tager nu konsekvensen af det dårlige makrelfiskeri de sidste to år, og vil derfor sætte afgiften ned. Forslaget skal være med til, at der kommer mere gang i fiskeriet efter den eftertragtede fisk.
Foto © : Jørgen Chemnitz
Skrevet af Jonas Fievé
19. april 2017 09:19
Versionist Connie Fontain

Selvom forslaget bliver godt modtaget, mener Grønlands Erhverv dog, at der skal mere til, hvis årets makrelfiskeri skal forbedres.

- Afgifterne alene kan ikke gøre det, man er også nødt til at se på, hvad det er for nogle betingelser, som fartøjerne kommer ind i fiskeriet på, siger direktør for GE, Brian Buus Pedersen, som derfor mener, at man hurtigst muligt skal fordele kvoterne.

LÆS OGSÅ Årets makrelkvote fastlagt

Afgiften skal sænkes

Grønlands Erhverv er dog begejstret for udsigten til, at makrelafgiften sænkes fra 95 øre til 40 øre pr kilo for de grønlandske fartøjer. Desuden er arbejdsgiverorganisation glade for, at de udenlandske fartøjer også får gavn af afgiftsnedsættelsen.

De skal ifølge forslaget fremover betale én krone per kilo makrel, og slipper dermed 50 øre billigere per kilo makrel, de opfisker.

- Vi synes, at det er rigtigt fornuftigt, da vi sidste år registrerede, at man åbenbart er kommet op på et for højt afgiftsniveau til, at selv udenlandske faretøjer ikke fandt det attraktivt at være med i fiskeriet.

De samme indtægter til landskassen

Selvom afgiften bliver sat ned, forventer Naalakkersuisut stadig, at årets makrelfiskeri skal bidrage med 40 millioner kroner i landskassen.

Ifølge forslaget vil den lavere afgift nemlig blive opvejet af, at der skal opfiskes 25.000 tons mere, end man har budgetteret med i finansloven for i år. Dermed skal 60.000 ud af hele kvoten på 66.365 tons opfiskes, før regnestykket går op. 

LÆS OGSÅ Enoksen lover hurtigere makrelkvoter

Hurtig fordeling af kvorter

Selvom Grønlands Erhverv ikke vil forholde sig til, om det er et realistisk mål, er de ikke i tvivl om, at man snart skal i gang, hvis man skal opnå et bedre resultat end de to foregående år, hvor det kun blev til henholdsvis 30.000 og 35.000 tons.

- Skynd jer nu at få kvoterne fordelt, sådan som dem, der skal i gang med at finde egnede tonnager i egen fiskeriflåde eller skal indcharter udefra, kan komme i gang med at planlægge fiskeriet, siger direktør for Grønlands Erhverv, Brian Buus Pedersen.

Forslaget skal førstebehandles på fredag, og skal efter planen træde i kraft den 1. juni, hvis det bliver vedtaget.