Høring i gang om dansk offentlighedslov

Selvstyret har sendt et forslag i høring om den omstridte, danske offentlighedslov skal gælde for de danske myndigheders arbejde i grønlandske anliggender.
Foto © : KNR
26. januar 2017 11:37

I efteråret var loven tæt på at blive godkendt i Inatsisartut, uden foreninger og organisationer havde haft mulighed for at kommentere lovforslaget i en offentlig høring herhjemme.

Et såkaldt kommunikationsbrist mellem Justitsministeriet i Danmark og Formandens Departement i Selvstyret betød, at lovforslaget kun blev sendt i høring i Danmark.

Men efter kritik fra blandt andre foreningen Grønlandske Advokater, KNR og Sermitsiaq trak formanden for naalakkersuisut, Kim Kielsen, forslaget af dagsordenen på efterårssamlingen i Inatsisartut.


Omstridt lov​​​
Loven handler om offentlighedens ret til indsigt i myndighedernes arbejde og trådte i kraft i 2014 i Danmark.

Den giver på nogle punkter mulighed for større indsigt i forvaltningers arbejde, men har samtidig været stærkt kritiseret, bl.a. af den danske presse. Særligt på grund af en paragraf om indsigt i dokumenter mellem ministre, som beskyldes for at gøre det lettere at mørkelægge sager.

Og Folketingets Ombudsmand har påpeget, at offentlighedsloven har gjort det sværere at få aktindsigt hos de danske myndigheder. Samtidig overvejer Folketinget i øjeblikket, om loven helt skal omskrives.

Men ind til viderer fastholder Justitsministeriet i Danmark  at den danske offentlighedslov også skal gælde hos de danske myndigheder i Grønland og på Færøerne.

Forslaget er i offnetlig høring frem til 30. januar og kan findes her.

Lovforslaget kommer ikke til at omfatte de grønlandske myndigheder, som er underlagt Grønlands egen offentlighedslov.