VIDEO Gymnasieelever om det grønlandske sprog

Eleverne på Midtgrønlands Gymnasiale Skole har holdt oplæg om det grønlandske sprog. De unge elever fra årgang 2012 har bl.a. haft disse temaer til grønlandsktimerne: Det grønlandske sprogs position set fra de unges synspunkt, og om undervisningsmetoderne i faget har indflydelse på de unges identitetssøgen.
Skrevet af Sivert Olsen
20. februar 2015 17:21

- Bemærk Vores Sprog handler om, hvordan de unge selv skal udlægge, hvordan de anser vores sprogs tilstand, og som lærer står jeg bag dem, når jeg underviser, og de ystuderende fremlægger selv deres egne interesseområder.

- Men selvfølgelig går vi ind i semantik, dialekter og grammatik generelt, og vi underviser også om vor sprogs historik. Dét er en vigtig del at vise, fortæller Margrethe Thårup Andersen, lærer i Midtgrønlands Gymnasiale Skole, til KNR.

Tre aftner med grønlandsk tema

I tre aftner har der været samling i Midtgrønlands Gymnasiale Skole, åben for alle borgere, hvor der var forskellige fremlæggelser om sprog.

I går var det den tredje og sidste aften, og Sivert Olsen var med i gymnasiet.

Et af emnerne i går var: Sprog der ikke er ens modersmål, som man bruger i sit liv.

De unge studerende i gymnasiet har undersøgt hvad det er, der gør det grønlandske sprog svært at lære.

- Det er meget forskelligt fra person til person, hvor svært det er at lære grønlandsk. For mig har det været rigtigt svært fordi jeg har været meget sammen med danske venner, og jeg snakker dansk med mine forældre, og jeg kun har snakket grønlandsk i grønlandsktimerne.

- Og for mange er det ikke nok med man kun snakker grønlandsk i grønlandsktimerne. Derfor er der mere behov for at man tvinger sig selv til at snakke grønlandsk. Så, ja, man skal prøve at tvinge sig selv til at snakke grønlandsk, og det er derfor det er svært for mange. Men der kan også være andre grunde til det, fortæller Emil Lyberth Hedemand til KNR.

Kira, du er ikke grønlandsktalende, og er ved at lære sproget. Hvad har du lært?

- Jeg har lært at mobning på baggrund af ens sprog er mindsket. Det har betydet, at jeg er blevet mindre nervøs, for at tale sproget. Havde i f.eks. bedt mig om at være med i januar, så havde jeg sagt nej på grund af nervøsitet, fortæller Kira Laue til KNR.