Greenpeace støtter bevaring af inuit-regel

Miljøorganisationen melder sin støtte til at bevare EU’s sælskinds-import. Det sker, efter Greenpeace tidligere har været med til at sætte store skår i sælskinds-industrien.
Foto © : Nikolaj Svendsen/KNR
27. april 2015 07:29

Greenpeace støtter nu Grønland og Danmark i kampen for at bevare EU’s inuit-undtagelse. En regel, som giver lande med oprindelige befolkninger, der har sælfangst som et traditionelt erhverv, ret til at sælge skindet fra sæler til købere i EU. En undtagelse, som EU i øjeblikket forsøger at stramme.

Men det er imod Greenpeaces holdning, siger Arktis-ansvarlige for Greenpeace i Danmark, Jon Burgwald, til KNR.

- Vi har altid ment, at grønlandsk sælfangst ikke var problematisk, og at den er bæredygtig. Og derfor ser vi heller ikke nogen som helst grund til, at Grønland ikke skal have lov at eksportere sit sælkød.

 

Kampagner imod sælfangst

Tilbage i 1980’erne og 90’erne førte Greenpeace intense kampagner imod Canadas kommercielle fangst af sælunger. Kampagnerne var med til at sætte kolossale skår i den generelle sælskinds-industri både i Canada og Grønland.

Siden har eftermælet om en sælskinds-fjendsk holdning klæbet til organisationen. Men nu forsøger Greenpeace altså en gang for alle at fortælle noget andet end den gamle kampagne, siger Jon Burgwald.

- Vores kampagne mod canadisk industriel sælfangst sluttede tilbage i 1984. Og vi har aldrig arbejdet for EU-forbuddet for import af sælskind. Vi synes, Grønland skal have ret til eksporten ligesom inuit i Canada. Og derfor har vi faktisk også opfordret EU til også at omfatte det canadiske inuit og ydermere oplyse om den grønlandske inuit-fangst og den canadiske industrielle fangst, siger Jon Burgwald til KNR.


Greenpeace vil rette op

I en pressemeddelelse opfordrer generalsekretæren for Greenpeaces Europa-afdeilng og Nordiske afdeling til, at EU dropper stramningerne af inuit-undtagelsen og i øvrigt styrker oplysningen til myndigheder om fangst-traditionerne blandt inuit.

Dog forstår Jon Burgwald godt, hvis Greenpeaces nuværende holdning ikke slår igennem lige så hurtigt som deres kampagner fra år tilbage.

- Det er en opfattelse, der af gode grunde ligger ekstremt indlejret hos mange grønlændere. Men det er også derfor, at vi nu tænker, at det er på tide, at vi nu forsøger at gøre vores fejltagelser gode igen.