Grønt lys til sommerens olieboringer

Naalakkersuisut har godkendt ansøgninger fra Cairn Energys datterselskab, Capricorn Greenland, om op til 7 olieboringer i havet vest for Grønland.
Skrevet af Karsten Sommer
08. maj 2011 15:30

- Med godkendelsen tager Grønland endnu et skridt mod et eventuelt fund af olie- og gasreserver, forhåbentlig i kommercielle mængder, siger naalakkersuisoq for Erhverv og Råstoffer Ove Karl Berthelsen.   

Naalakkersuisut er samtidig trygge ved at give godkendelsen, med henvisning til erfaringerne fra 2010-boresæsonen, som forløb sikkerheds- og miljømæssigt i fuld overensstemmelse med planerne.  

- De sikkerheds-, sundheds-, miljø- og beredskabsmæssige standarder, som vi fra Grønlands side kræver, efterleves samvittighedsfuldt og punktligt, siger Ove Karl Berthelsen,

Der er samtidig indgået aftale med et internationalt oliebekæmpelsesfirma om etablering af en 3-trins oliebekæmpelsesplan i overensstemmelse med international praksis. Dette indebærer bl.a., at der vil blive placeret olieberedskabsudstyr på fartøjer ved boreriggene og at der bliver placeret yderligere bekæmpelsesudstyr i en nærliggende grønlandsk havneby.

Yderligere vil der være udstyr placeret i et internationalt beredskabscenter, som kan bringes til Grønland indenfor 36 timer, oplyser Naalakkersuisut.

Dette års boreprogram forventes at skabe beskæftigelse svarende til mindst 50 arbejdspladser besat med grønlandsk arbejdskraft. Det vil betyde cirka 50 millioner i skatteindtægter, ligesom leverancer fra grønlandske virksomheder forventes at løbe op i cirka 150 mio. kr.

Derudover vil Cairn Energy i lighed med sidste år anvende 300 mio. kr. som bidrag til det nationale olieselskab NunaOils udvikling.

Boresæsonen slutter den 1. oktober for den nordlige region vest for Disko og den 1. december for den sydlige region vest for Nuuk.