Grønlandske misbrugere får nyt støttetilbud

Der findes mange former for støtte- og behandlingstilbud til alkoholikere og andre misbrugere i Odense, men ikke på grønlandsk. Det har tidligere alkoholmisbruger Akvilas Lundblad sat sig for at lave om på.
Foto © : Simon Uldum
Skrevet af Simon Uldum -
15. december 2015 06:50

Akvilas Lundblad har sammen med to andre taget initiativ til at oprette en støttegruppe for grønlandske misbrugere i Odense. De mødes på lørdage i et lokale, som de har fået stillet frit til rådighed af den frikirke, hvor Akvilas Lundblad er tilknyttet.

- Støttegruppen er tænkt som et tilbud til folk med alkoholproblemer, men også andre er velkomne. Mange døjer jo også med hashmisbrug og andre med ludomani. Det handler jo alt sammen om afhængighed, og det er noget, vi i fællesskab kan bearbejde i gruppen og på den måde hjælpe hinanden.

LÆS OGSÅ Aalborg tager sproghensyn i misbrugsbehandling

Sproglig barriere gør det svært at søge hjælp

Akvilas Lundblad fortæller, at erkendelse er det vigtigste for at kunne komme ud af sine alkoholproblemer. Men som grønlandsk misbruger kan det være svært at søge hjælp i Danmark, da mange enten ikke kan tale dansk eller har svært ved at udtrykke deres følelser på dansk.

- Når jeg har mulighed for det, så deltager jeg i en dansk AA-gruppe om onsdagen. Jeg kan sagtens begå mig på dansk, men enkelte ord kan jeg have svært ved. Det gør, at jeg nogle gange ikke kan sætte ord på mine dybeste følelser, når sproget begrænser, fortæller Akvilas Lundblad

Det fik Akvilas Lundblad til at tænker over om det ikke kunne være en god idé at starte en grønlandsk AA-gruppe. Og efter nogle måneders overvejelse fandt han sammen med to andre tidligere alkoholmisbrugere, som var med på idéen. Den ene tager hele vejen fra Vejle og den anden fra Kerteminde for at deltage i den grønlandsksprogede AA-gruppe. 

LÆS OGSÅ Stor forskel i hjælpen til socialt udsatte grønlændere i DK

Det Grønlandske Hus hilser det nye tilbud velkommen

Det Grønlandske Hus i Odense dækker hele Region Syddanmark og tilbyder blandt andet kontaktformidling til kommunale sagsbehandlere, læger eller offentlige instanser.

Direktør i Det Grønlandske Hus i Odense, Kirsten Mærsk, fortæller til KNR, at man fra Husets side har kendskab til gruppen, og at man har talt med folkene bag. De vil mere end gerne formidle kontakt til gruppen.

- Mig bekendt, er der ikke andre grønlandsksprogede AA-støttegrupper på Fyn eller andre steder i landet, udover at Det Grønlandske Hus også tilbyder samtaler, hvor frivillige står til rådighed for folk, der måske føler sig ensomme og ikke har det så nemt.

- Det er en rigtig god idé med en dobbeltsproget støttegruppe, og jeg er glad for, at det er et frivilligt initiativ fra borgerne selv, siger Kirsten Mærsk.

Indtil videre har Akvilas Lundblad kun gjort opmærksom på støttegruppen gennem de sociale medier, hvor der findes en række grupper for grønlændere bosat i Danmark. Han hænger også opslag op i Det Grønlandske Hus i Odense.

- Behovet for en grønlandsksproget støtte er tydeligt, for mange har allerede tilkendegivet, at de vil møde op til næste møde, og folk er generelt meget tilfredse med det nye tilbud, siger Akvilas Lundblad.

Næste møde i den nystartede AA-gruppe i Odense er lørdag den 19. december fra klokken 10, på adressen Overgade 41, Odense C.

Alle er velkomne.