Grønlands Erhverv advarer: En offentlig jobportal truer medierne

Det vil være en trussel for landets medier, som lever af at sælge jobannoncer, hvis Selvstyret laver en offentlig jobportal, advarer GE.
Skrevet af Sandra Meinecke
22. april 2015 10:31

En offentlig jobportal kan få alvorlige konsekvenser for landets medier, som lever af at sælge annoncer til virksomhederne.

Netop forslaget om en offentlig jobportal, blev i går behandlet for anden gang ved Inatsisartuts forårssamlig tirsdag

- Det er en stor risiko. Det er virkelig farligt, at det offentlige går ind på det private arbejdsmarked og på det private marked på den måde, siger juridisk konsulent ved Grønlands Erhverv Karsten Lyberth Klausen.

Læs også Et register på nettet skal komme arbejdsløshed til livs

Trussel for mediernes indtægter
Forslaget om en offentlig jobportal, hvor arbejdsløse blandt andet skal registreres med et digitalt CV så arbejdsgiverne kan søge på potentielle kandidater til en stilling blev i går stemt videre til tredje og dermed sidste behandling i Inatsisartut.

Det bekymret GE, som især peger på, at det kan få alvorlige konsekvenser for landets medier.

- Man skal passe på med, det er, at det ikke skal gå i konkurrence med de andre annoncører. De får medier, vi har her oppe, de lever jo af at få solgt annoncer, så hvis sådan en portal udkonkurrerer dem, så kan det være hårdt for vores medier, siger Karsten Lyberth Klausen.

Han tilføjer at der ikke er grund til at betale for jobannoncer i aviser og på nettet, hvis det er gratis tilgengængeligt.

Læs også Forbund: Selvstyret må indføre mediestøtteordning

Hos Sermitsiaq.ag er man derfor meget bekymret for Naalakkersuisuts forslag om en offentlig jobportal:

- Det betyder, at en stor del af vores indtægtsgrundlag bliver truet kraftigt. Vi lever i allerhøjeste grad af annoncer og af jobannoncer, siger Poul Krarup, som er chefredaktør på Sermitsiaq.ag. og understreger, at det er en væsentlig del af indtægterne på især deres hjemmeside.

- Det er jo netop udviklingen, der har gjort det. Og det var jo noget, man bad os om fra Selvstyrets side, tilbage i 2009 da vi havde sidste krise og hvor alle de offentlige jobannoncer rykkede over på danske jobsider. Dengang sagde de, at vi bare skulle tage konkurrencen op med dem, og det gjorde vi så, og nu kommer der så en gratis jobside, som truer det, som vi har lavet, siger Poul Krarup.

Læs også Aleqa fastslår: Ingen mediestøtte til Sermitsiaq AG

Men den bekymring påvirker ikke Naalakkersuisut for erhverv og arbejdsmarked:

- Det skal ikke være kommercielle hensyns, der skal afgøre, om der skal laves en offentlig jobportal, understreger Vittus Qujaukitsoq:

-Sådan ligger lander, siger han.