Grønland mangler en strategi for forholdet til USA

Mistillid internt i Rigsfællesskabet forhindrer, at landene opnår gavnlige effekter af et godt forhold til verdens største økonomi - USA. Det forklarer en forsker bag ny rapport.
Foto © : Syddansk Universitet
14. marts 2017 09:36

Grønland vil gøre sig selv en tjeneste, hvis landet satte klare strategiske mål for forholdet til USA. Sådan lyder én af konklusionerne i en ny rapport.

Forskerne bag rapporten har interviewet embedsmænd, eksperter og politikere i Danmark, Grønland og USA.

Og konklusionen er, at vi i Rigsfællesskabet spænder ben for os selv ved ikke at stå sammen. Her i landet er det et problem, at vi mangler et mål for forholdet til USA.

LÆS OGSÅ Grønland mangler en strategi for forholdet til USA

De interviewede grønlandske politikere og embedsmænd var eksempelvis alle enige om at være utilfredse med forløbet omkring servicekontrakten på Pituffik:

- Men det svært for os at få dem til at fortælle os, hvad de vil opnå på længere sigt: Hvad er Grønlands strategiske mål, og hvordan regner de med at opnå dem, fortæller Jon Rahbek-Clemmensen, adjunkt på Syddansk Universitet og medforfatter til rapporten Grønlandskortet, der er udgivet af Center for Militære Studier på Københavns Universitet.

Danmark er bange for at fornærme Grønland

Rapporten beskæftiger sig med forholdet mellem Rigsfællesskabet og USA, og ifølge rapporten er mistillid internt i Rigsfællesskabet dræbende for begge landes muligheder for at få mere ud af forholdet til USA.

I Danmark har diplomaterne svært ved at formulere en strategi:

- Man er simpelthen bange for at fornærme Grønland, og det gør, at man er bange for at stille forslag og komme med nye ideer, siger Rahbek-Clemmensen.

LÆS OGSÅ Danmark bør tage Grønland mere alvorligt

Og derudover har de grønlandske politikere altså heller ikke noget bud på en strategi:

- Når man spurgte grønlandske eksperter, politikere og embedsmænd, så var det noget løst med, at man gerne vil have mere økonomisk udvikling.

Grønland skal inddrages endnu mere i ny Arktisstrategi

Ifølge Jon Rahbek Clemmensen kan Grønland og resten af Rigsfællesskabet opnå en lang række fordele ved et godt forhold til verdens største økonomi - USA.

Først og fremmest er det i Rigsfællesskabets interesse, at USA er til stede i Grønland og Arktis, da det effektivt forhindrer fremmede magters indblanding. Det kan dog også dreje sig om samarbejde af rent praktisk karakter som eksempelvis redningsaktioner i farvandene omkring Grønland.

Derfor bør den danske regering ifølge Jon Rahbek-Clemmensen sørge for at inddrage både Grønland og Færøerne i de beslutninger, som skal munde ud i en ny strategi for Arktis, når den nuværende udløber i 2020:

- En ny arktisstrategi bør afspejle, at der ikke bare er tale om et land men tre lande, der skal finde én fælles strategi, siger Jon Rahbek-Clemmensen.