Gletsjervand kan blive Grønlands Champagne

Grønlandsk vand skal måske lære noget af Champagne og Feta. Det anbefaler en ny strategi for eksport af is og vand, der er i høring.
19. oktober 2017 13:06

Den boblende franske vin Champagne, den cremede græske ost, feta og de sprøde danske Lammefjordgulerødder er alle beskyttet af lovgivning.

Navnene er i hvert fald. For eksempel må mousserende vin fra Italien ikke hedde Champagne og ost fra tyrkiet må ikke kalde sig Feta. 

I den nye strategi for eksport af is og vand anbefales det, at Naalakkersuisut undersøger hvilke fordele, der er ved at beskytte betegnelser for grønlandsk vand på samme måde.

LÆS OGSÅ VANDskeligt marked kræver lavere skatter og afgifter

Det kunne foreksempel være 'Gletjservand', foreslår strategien.

Både i Danmark og EU er der lovgivning på området. Her kan betegnelser for fødevarer fra et bestemt område eller som er fremstillet på en særlig traditionel måde beskyttes, så produkterne eksklusivt kan bruge betegnelsen.

Ifølge Fødevarestyrelsen i Danmark var ca. 1000 fødevarer og landbrugsprodukter beskyttet i 2011. Langt de fleste i sydeuropa.

Anbefalingen er en ud af 21 anbefalinger i den nye strategi, der skal bidrage til at gøre eksport af vand og is til et attraktivt erhverv.

Høringsfristen er den 3. november.