Frihandelsaftale kan åbne døre for Great Greenland

Selv om EU’s frihandelsaftale med Canada kan udfordre Grønland på eksporten til EU, kan aftalen også betyde flere kunder til Great Greenland, mener direktør.
Foto © : Great Greenland
20. oktober 2016 07:45

Adm. direktør hos Great Greenland, Ditte Sorknæs, holder øje med forhandlingerne om en frihandelsaftale mellem Canada og EU, kaldet CETA. Aftalen kan nemlig betyde større konkurrence fra landet på den anden side af Davisstrædet, som i dag halter langt bagefter salget af sælskind i forhold til Grønland:

- Hvis de en dag får en stor produktion af skind i Nunavut - som også er en del af inuit-undtagelsen (i EU, red.) - så vil det være en direkte konkurrent til os, siger Ditte Sorknæs til KNR.

Flere sælskind giver flere ordre

Men det vil formentlig også være positivt med konkurrence fra nabolandet, vurdere Ditte Sorknæs. For lige nu er der mangel på sælskind på det internationale marked.

- Der er et stort behov for flere skind, end vi kan sælge til det europæiske marked. Vi har efterspørgel på stort set alle de naturskind, vi udbyder, siger hun.

Læs også GE: Selvstyret må forhandle stærkere EU-aftale til Grønland

Great Greenland havde sidste år en afsætning på ca. 46.000 sælskind. Men i år ligger salget allerede mindst 10.000 sælskind under 2015-tallet. 

Og det har en negativ effekt på efterspørgslen. Når tøjfabrikanter ikke kan bestille de ønskede mængder sælskind, når sælskindsvarer selvsagt ikke ud til forbrugerne. Og fabrikanterne får ikke lejlighed til at designe nye produkter.

Og det er i øjeblikket med til at fastholde de europæiske forbrugers skepsis over for sælskind.

Derfor håber Ditte Sorknæs på, at Nunavut får øget sin produktion af sælskind og med hjælp af frihandelsaftalen mellem EU og Canada kan få bragt flere skind ind på det europæiske marked.

- Det er godt at være et nicheprodukt, ja. Men det er ikke en god ting at være så meget et nicheprodukt, at folk ikke kan finde dig og købe tingene. Så hvis vi får flere skind på markedet, og vi får mulighed for at dække det behov, der er, vil det også betyde, at vi vil blive mere tilgængelige for forbrugerne.

Så længe Nunavut-sælskindsselskaber altså holder sig inden for markedspriserne, som de er i dag, påpeger Great Greenlands direktør.

- Det er klart, at hvis de går ind og dumper priserne, er det jo ikke en god konkurrent. Men så længe de kan konkurrere på markedsvilkår, så byder vi dem hjertelig velkommen.

CETA-aftalen kan falde på plads allerede i denne uge, hvis EU's parlamenter når til enighed om aftalen.