GE: Selvstyret må forhandle stærkere EU-aftale til Grønland

En kommende frihandelsaftale mellem Canada og EU vil udfordre Grønlands eksportmuligheder til EU. Naalakkersuisut bør derfor kræve økonomisk kompensation fra EU, mener direktør for Grønlands Erhverv.
Brian Buus Foto © : Jørgen Chemnitz
18. oktober 2016 14:56

En længe ventet frihandelsaftale mellem Canada og EU - CETA-aftalen - vil i høj grad udfordre Grønlands eksport.

- Der bliver en hårdere konkurrence. Det er der ingen tvivl om. Det vil presse de grønlandske produkter på det europæiske marked, siger Brian Buus Pedersen, direktør hos Grønlands Erhverv, til KNR.

Aftalen er lige nu i en forhandlings-slutspurt mellem EU-landene og vil bl.a. betyde, at told på produkter fra Canada bliver gradvist sænket over en årrække.

Dermed bliver det lettere for Canada at sælge for eksempel fiskerivarer til EU.

EU bør give økonomisk kompensation

Og det er skidt for Grønland og Grønlands partnerskabsaftale med EU, der i dag er med til at sikre Grønland en priviligeret eksport til Europa.

- Det vil sige, at den aftale, der i dag er bilateralt mellem Danmark/Grønland og EU, får selvfølgelig en mindre værdi, siger Brian Buus.

Derfor bør Naalakkersuisut kræve en økonomisk kompensation fra EU, næste gang partnerskabsaftalen mellem Grønland og EU skal forhandles, mener Buus.

- Hvis det her er en aftale, der har en ringere værdi for Grønland, skal man selvfølgelig have en form for forhandlingsmæssig godtgørelse på en anden måde. Det er i hvert fald min anbefaling.

Royal Greenland er godt kørende

Hos Grønlands største fiskeeksportør, Royal Greenland, tager adm. direktør Michael Thinghuus udsigten til en frihandelsaftale mellem EU og Canada med nogen lunde ro:

- Der er jo ikke noget, vi kan gøre ved det. Og så er der jo ingen grund til at hidse sig op over det, siger Thinghuus.

CETA-aftalen har været på vej siden 2009. Men selv om den vil give Canada lettere adgang til EU’s markeder, også inden for fiskeriprodukter, bliver forskellen med aftalen ikke så markant, mener Thinghuus.

For det første eksporterer Canada allerede i dag en del rejer til EU med en eksisterende handelsaftale. For det andet har Canadas rejekvoter de senere år været faldende.

- Personligt tror jeg ikke, at effekten bliver så voldsom, siger Thinghuus.

Hertil kommer, at Royal Greenland oplever et stigende salg af især rejer til Asien.

Alligevel støtter Thinghuus op om opfordringen fra Grønlands Erhverv:

- Hvis det var mig, der var politiker eller embedsmand, ville jeg tage det her punkt med til næste forhandlingsrunde i EU og se, om man ikke kunne søge en vis kompensation for EU’s aftale med Canada.