Forventelige forhold på russiske trawlere

Alle burde vide, hvor dårlig tilstandene er på russernes trawlere. Sådan siger SIK-formanden, efter KNR har gravet i forholdene for besætningsmedlemmerne på Halibut Greenland Pelagic' chartret russisk trawler, Alexandr Meronenko.
SIK, Jess G. Berthelsen
Foto © : KNR
Skrevet af Ane-Marie Petersen
29. august 2015 18:30

Et tidligere besætningsmedlem fortalte til KNR, hvor dårlig arbejdsmiljøet er på det russiske makrelskib.

Dårlig mad, dårlige lukafer og hygiejnisk dårlige tilstande i produktionsfabrikken. Det fortæller et tidligere besætningsmedlem om forholdene på det russiske skib.

Men formanden på fagforbundet SIK, Jess G. Berthelsen, mener, at man på forhånd bør vide, hvordan tingene er på de russiske trawlere, før man beslutter sig for at blive besætningsmedlem.

- Jeg mener, at alle burde vide, at de gamle trawlere, som russerne ejer, er så i dårlig stand, at man bør vide, hvilke trawler man kommer ind til. Og det burde Halibut Greenland vide, siger Jess G. Berthelsen og fortsætter.

- De er i så dårlig stand, og de er så gamle, at forholdene vil være dårlige, når man kommer ombord. Det er de også i det her tilfælde.

Læs også Dårligt arbejdsmiljø på Halibut Greenlands chartrede trawler

Han understreger også, at hvis de tidligere besætningsmedlemmer henvender sig til SIK, kan en undersøgelse af arbejdsforholdene begynde.

- Hvis de er medlemmer og henvender sig til SIK, så vi kan begynde at kigge på, hvad der er blevet lovet, og hvordan kontraktforholdene er.

Han mener, at hvis man skal undgå de dårlige forhold for grønlændere på udenlandske skibe, og hvis man vil sikre det grønlandske samfund en indtjening, skal Naalakkersuisut ændre den måde, makrelkvoterne bliver fordelt på, mener SIK-formanden.

- Det er vigtigt, at man giver kvoterne til eksisterende trawlere, så man undgår de her problemer, siger SIK-formanden Jess G. Berthelsen.

Læs også Ingen løn efter brudt Halibut-kontrakt