Forsvaret overvejer at genåbne Grønnedal

En genåbning af flådestationen i Grønnedal kan muligvis blive aktuel, oplyser Forsvarsministeriet. Idéen kan blive alternativ løsning på oprydningskonflikten mellem Grønland og Danmark, vurderer tidligere chef for Arktisk Kommando.
Foto © : Inspektionskutteren Tulugaq
23. november 2016 11:58
Versionist Erna Lynge

Der kan igen blive liv i Grønnedal. 

Ifølge Forsvarsministeriet er der nemlig i øjeblikket drøftelser om, hvorvidt Grønnedal kan bruges som “et logistisk støttepunkt” for Forsvaret i Arktis, skriver ministeriet i en mail til KNR.

Ifølge flere kilder inden for Forsvaret, som KNR har været i kontakt med, kan der f.eks. blive tale om at bruge Grønnedal som depot eller som deltidsbemandet station til mindre operative opgaver for Forsvaret.

En idé til lejligheden

Der er dog ikke tale om et reélt behov i Forsvaret for at genåbne flådestationen i Grønnedal, vurderer flere kilder. 

I Forsvarsministeriets Arktis-analyse fra juni i år indgår Grønnedal heller ikke som et nødvendigt sted for Forsvarets opgaver i fremtiden. Det påpeger bl.a. pensioneret kommandørkaptajn og tidl. stabschef for Arktisk Kommando, Per Starklint.

- Jeg må indrømme, at umiddelbart har jeg svært ved at se, at man har behov for et logistisk støttepunkt i Grønnedal. 

   LÆS OGSÅ: GRØNNEDAL: Forhandlinger om oprydning står stille

Han var selv i styregruppen for arbejdet med at flytte Grønlands Kommando til Nuuk - i dag kendt som Arktisk Kommando - fra 2012-2014.

Og han mener, at idéen en genåbning af Grønnedal mest af alt er konstrueret på grund af uenigheden med Selvstyret om, hvad en miljøoprydning af Grønnedal skal indeholde.

- Man kunne jo gætte på, at det har noget at gøre med, at det er voldsomt dyrt at rydde op i Grønnedal. Alle de miljømæssige tiltag, der skal gennemføres for at føre det hele tilbage til naturen. Og det de mange, mange millioner, der skal bruges på det, har måske gjort, at man har prøvet at tænke kreativt og finde på at genåbne Grønnedal.

 

Genåbning kan skabe erhvervsmuligheder

I en mail til KNR skriver Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, at styrelsen "vil fortsat gennemføre miljøoprydning, selvom Grønnedal skulle komme i anvendelse igen, i de områder, hvor der vurderes at være en uhensigtsmæssig forureningspåvirkning af miljøet."

Men i en anden mail fra selve Forsvarsministeriet står, at det “i givet fald vil det få indflydelse på drøftelserne med Grønlands Selvstyre om en oprydning af området.” Forhandlinger, der i øjeblikket ligger helt stille.

Per Starklint understreger, at Forsvaret klart bør påtage sig oprydningsforpligtigelsen i Grønnedal.

   LÆS OGSÅ: GRØNNEDAL: Nyt udbud skal også fjerne bygninger

Men måske er det en god idé at genåbne stedet, hvis Selvstyret og Forsvarsministeriet kan blive enige om et kompromis for brugen. Det kan nemlig skabe vækst og arbejdspladser i området, vurderer han.

- Få Forsvaret til at genåbne havnen dernede, og så kunne der gå et par folk og sørge for, at det var muligt for andre at bruge havnen efter behov. Helt på tilsvarende vis som Forsvaret har to mand gående i Mestersvig for at holde landingsbanen åben dér. Så kunne man i hvert fald i turistsæsonen holde havnen åben i Grønnedal og tilbyde anløb af for eksempel cruisetogtskibe og så videre, siger Per Starklint.