Flertal går ind for lukning af Narsarsuaq

Der har uden om IA er tegnet sig et snævert flertal for en lufthavn i Qaqortoq og dermed en lukning af den nuværende lufthavn i Narsarsuaq.
17. oktober 2011 16:58

For mens IA tøver og kræver flere analyser, er Siumut såvel som Demokraterne mere end klar til at handle, fremgik det af debatten i Inatsisartut i dag, der tog hul på behandlingen af Transportkommissionens anbefalinger.

IA med Aqqaluaq B. Egede i front vil endnu ikke tage stilling til om Narsarsuaq-lufthavnen bør flyttes til Qaqortoq, sådan som Transportkommissionen anbefaler det.

- For at undgå at tage den forkerte beslutning, vil vi hellere vente med at beslutte os, til man har undersøgt sagen til bunds, siger IA's politiske ordfører, Aqqaluaq B. Egede.

Argumentet for at tøve er en bekymring for, hvad der skal ske med indbyggerne i Narsarsuaq, såfremt lufthavnen nedlægges.

- Hvis Narsarsuaq lukkes, regner man med, at kun 15 ud af 165 kan får arbejde i Qaqortoqs nye lufthavn. Det er ikke undersøgt, hvordan man vil undgå, at de resterende 150 mennesker ender som arbejdsløse. Det er ikke undersøgt hvilken uddannelse, hver enkelt har. Der er heller ikke undersøgt hvad kommunen har at tilbyde de arbejdsløse, lyder det fra Aqqaluaq B. Egede, der selv kommer fra Narsaq, og som før har ytret modstand mod idéen om at nedlægge Narsarsuaq.

Mens Atassut og Katusseqatigiit Partiiat deler IA's holdning om at få flere oplysninger frem før de tager stilling, mener Siumut og koalitionspartneren Demokraterne ikke, der er nogen undskyldning for at udskyde beslutningen.

- Det er et stort spørgsmål, men igen, vi har informationer nok. Hvis man går hen i Bolig- og Infrastrukturdepartementet, så kan man finde masser af rapporter om det hele. Så det er tid at tage en beslutning. Vi kan ikke blive ved med at udskyde det hele, siger medlem af Anlægs- og Miljøudvalget, Kim Kielsen fra Siumut.

Bekymringen for de omkring 160 personers videre skæbne, er ikke nok til at samfundsudviklingen skal bremses, mener han:

- Jeg vil ikke sige det er forhastet. Det er 160 personer vi snakker om i Narsarsuaq. Og de lever ene og alene af lufthavnen. Hvis det er samfundsøkonomisk korrekt at flytte lufthavnen til Qaqortoq, så er det det vi skal arbejde efter. Der er mulighed for andre jobs til de folk i Narsarsuaq. Dengang de søgte til Narsarsuaq, kom de også ude fra kysten. Det samme vil være gældende, hvis man flytter lufthavnen til Qaqortoq, så vil de automatisk flytte med, udtaler Kim Kielsen.