VIDEO Finansloven for 2015 er vedtaget

Efter kun to timer i Inatsisartut vedtog koalitionspartierne finansloven. Inuit Ataqatigiit og Partii Naleraq var dybt frustrerede over manglende debat.
12. maj 2015 18:41

Finanserne for 2015 er på plads. Efter to timers debat vedtog koalitionspartierne ved 15-tiden, udenom IA og Partii Naleraq, dette års finanslov.

Det betyder, at vi får barberet de omtalte 50 millioner kroner væk fra vores alle sammens husholdningsbudget. Det er som bekendt alle sektorer og departementer, der bliver ramt af besparelserne. Det gælder også uddannelsesområdet og sundhedssektoren, selvom Naalakkersuisut har sagt, at de ville slippe lettere.

Det ligger helt fast, at borgerne i Qasigiannguit, Qaanaaq og Ittoqqortoormiit ikke kommer til at blive ramt på lægebetjeningen. Der skal i stedet nedlægges syv stillinger et sted i sundhedssektoren. Naalakkersuisut ved endnu ikke, hvilke stillinger der er tale om.

Læs også Dette diskuterer partierne

Atassut får sit ønske igennem om at fratage KNR retten til at sælge reklameplads fra nytår. Piareersarfik får 8 millioner ekstra i år, 14 millioner fra næste år, og så får Great Greenland sin livsnødvendige millionindsprøjtning på 15 millioner kroner. Der bliver også flyttet ti millioner kroner fra privat boligbyggeri til renovering af INI-boliger. Visit Greenland-besparelserne er droppet, og der er afsat penge til at igangsætte planer om et nationalstadion i Nuuk.

I finansloven er der også nedskrevet sigtelinjer for en række reformer. Det drejer sig bl.a. om reformer af alderspensionen og bolig- og skattesystemet.

IA og Partii Naleraq lagde som ventet ikke stemmer til finansloven. Det afholdt dog ikke IA fra at foreslå en række små ændringsforslag. Partiet ville bl.a. fratage Great Greenland én af de 15 millioner kroner og istedet give pengene til ICC. Forslagene blev dog hurtigt smidt i skraldespanden af koalitionspartierne.

Læs også IA: Finansloven er ikke gennemtænkt

Det var i det hele taget de politikerne fra to oppositionspartier, der talte mest. Koalitionspartierne var helt stille i salen i dag.

Det fik frustrationerne frem hos Sara Olsvig efter finanslovens vedtagelse. Hun mener, at det er et parlamentarisk problem, når koalitionspartierne ikke vil debattere og give hende svar på sine spørgsmål til finansloven.

- Det har været en meget særlig oplevelse at sidde i salen i dag. Normalt handler parlamentarisme om at tale sammen. Det er det, parlamentarisme betyder. Men i dag var der ingen dialog overhovedet. Vi er meget forundrede over, at ingen af koalitionspartierne valgte at sige noget. De havde ingen ordførerindlæg. Det betød, at vi ikke kunne have en samtale.

- Det var lidt som at være en i børnehave, hvor en hel del af børnene var fornærmede over, at IA ikke var med i aftalen. Det er som om, at folk har fået sat tape på munden. Det er som om, at de ikke må sige noget i den her debat, siger Sara Olsvig. 

Hos Partii Naleraq gav Anthon Frederiksen også udtryk for sin frustration og undren over den manglende snakkelyst hos ordførerne hos Siumut, Atassut og Demokraterne.

- Det er dem, der har det meste at skulle have sagt. Det er bl.a. dem, der har stået for koalitionsaftalen. Det er også dem, der har den største magt i forhold til at få rettet op på samfundsproblemerne. Derfor er det utroligt, at de forholder sig tavse, når den vigtigste lov i landet bliver behandlet i Inatsisartut, siger Anthon Frederiksen.

Læs også Anda Uldum: Sammen vender vi kajakken

Jens Immanuelsen fra Siumut kan ikke se et problem i, at han lod mundtøjet stå for denne gang. Han mener, at han så rigeligt har forklaret, hvad han mener om finansloven.

- Vi har sagt, hvad vi har aftalt med Naalakkersuisut via pressen, og det har vi gjort tidligt. Derfor kan de (Olsvig og Frederiksen, red.) ikke stå og lade som om, at de ikke forstår noget. Og der er heller ikke noget at misforstå. Vores stilhed blev bragt op flere gange inde i salen. Jeg siger det igen: vi har ikke fået nogen grund til tilføje noget andet, end det vi tidligere har været ude med, siger Jens Immanuelsen.

Selvom tonen var hård inde i salen, var der plads til høflige smil på partigangen bagefter, hvor IA's politiske ordfører Naaja Nathanielsen lykønskede Demokraternes gruppeformand, Michael Rosing med finansloven.

Arbejdet med næste års finanslov begynder allerede om seks uger.