Fællesfront mod spegepølse-liberalisering

Naalakkersuisut liberaliserer Teleområdet stykke for stykke, men det er giver flere ulemper end fordele, mener kritiker.
26. juli 2015 15:13

Liberaliseringen af teleområdet her i landet kører efter en spegepølsemodel. Vi skærer én tynd skive ad gangen, i stedet for at tage et solidt greb om hele pølsen. Det sige direktør i Comby, Brian Torp.

Han mener, at modellen har en masse ulemper og ganske få fordele.

- Jeg tror også, at man har idé om, at der er nogle fordele, som man rent faktisk ikke har, men som man tror man har, i den model man har valgt. Jeg så flere fordele i, at man går ud of fuldt liberalisere med det samme, siger Brian Torp.

 

Ønsker liberalisering af infrastruktur

Han peger på, at man i dag for eksempel ikke har konkurrence på teleinfrastrukturen.

Torp mener, at hvis infrastrukturen kunne bygges og varetages billigere af nogle konkurrerende aktører, så ville samfundet spare nogle penge, som kunne bruges andre steder, hvor liberalisering måske kom til at koste noget.

Læs også Konkurrent beskylder TELE for at forhale liberalisering

Læs også Knud: Der skal flere analyser til før vi fortsætter liberalisering

- Men når det ikke er liberaliseret, så får man ikke den gevinst. Så umiddelbart, så tror jeg, at man risikerer ikke at få alle gevinsterne, men man får måske mange af ulemperne.

 

Teledirektør er enig

En eventuel liberalisering af infrastrukturen er et politisk spørgsmål, og en hvepserede som TelePost fungerende direktør Søren Lennart Mortensen ikke skal have hånden ned i.

Han forstår til gengæld godt Brian Torps kritik af den såkaldte spegepølsemodel, hvor Nalaakkarsuisut tilsyneladende tygger sig gennem liberaliseringen skive for skive.

- Ja det er jeg helt enig i. Jeg synes det er rigtigt set. Derfor bifalder vi, at man nu inden man fortsætter liberaliseringen tænker sig rigtigt godt om. Får analyseret alle fordele og ulemper ved at gøre det. Så det er jeg enig i.

Læs også Naalakkersuisut kendte til mulig Tele-forsinkelse

 

Glæder sig over Naalakksuisuts udmelding

Nalaakkersuisoq, Knud Kristiansen gjorde det i et paragraf 37 svar til Jens Erik Kirkegaard fornyeligt klart, at der skal laves en samfundsøkonomisk analyse af konsekvenserne ved liberaliseringen, før han er klar til at gå videre og frigive konkurrencen for mobilområdet. Den udmelding er sød musik i ørerne på Teles Direktør Søren Lennart Mortensen.

- Vi synes det er en rigtigt god idé. Vi synes det er den rigtige professionelle måde, at tage store beslutninger på. At basere det på konkret viden frem for tro og følelser.

Læs også Mobilkunder betaler internetregning