Endnu en bygd uden forsvarlig dump

Borgerne i bygden Aappilattoq ved Upernavik har fået nok af forholdene på den lokale dump, som de frygter kan være til fare for borgerne. Også verdensnaturfonden kritiserer affaldshåndteringen i bygden, som de mener er skadelig for miljøet.
03. november 2016 15:34

Der er gået noget tid siden, at dumpen i Aappilattoq ikke længere kunne benyttes efter en brand. Nu er der placeret skrald ved vandkanten uden for dumpen og skraldet bliver brændt i et åbent område. 

Læs også Tålmodigheden er opbrugt: Fjern affaldet

Læs også Flere bygder mangler forbrændingsanlæg

- Det er syv år siden vores dump brændte ned. Dumpen har ingen elektricitet og derfor ingen lys. Derfor må vores drøm om en ny dumå realiseres, siger bygdebestyrelsesformand i Aappilattoq Karl Petersen.

Ifølge verdensnaturfonden WWF hersker der ingen tvivl om, at der snildt kan komme miljøforureninger ved Upernaviks bygder, hvor der også bliver fisket hellefisk.

Foto © : KNR

- Når der er en forbrænding så tæt på vandet, så er det helt sikkert at der sker en udsivning af skadelige stoffer fra den her forbrændingsplads, direkte ud i havet. Så det er klart at nærmiljøet vil blive forurenet af sådan en aktivitet som den her, siger Kaare Winther Hansen, der er biolog ved WWF.

Men det er ikke kun risikoen for miljøskader, der er problemet. Bygdens skraldemand har ingen muligheder for belysning under arbejdet, og på grund af den lange vintertid, hvor dagene ikke bringer meget lys, er hans medborgere bekymret for at han kan komme ud for en ulykke.

Læs også Isbjørne får kommune til at kigge på affald

Læs også Nyt miljøprojekt lanceres på FNs miljødag

- Der er jo risiko for at han falder i vandet. Og de forhold kan vi ikke acceptere, og derfor mener vi, at dumpen øjeblikkeligt bør lukkes, siger bygdebestyrelsesformanden Karl Petersen.

Formanden for miljøudvalget i Qaasuitsup Kommunia vil ikke udtale sig om omstændighederne i Aappilattoq, men fortæller, at det bliver taget op ved de forestående møder. Det er stadig ikke lykkes os, at få en kommentar fra kommunens medarbejdere.