Tålmodigheden er opbrugt: Fjern affaldet

Bygden Tasiusaq, som ligger nord for Upernavik, er blevet til en stor skraldespand. Det oplyser frustrerede beboere fra bygden, der i en længere periode har stået og manglet en skraldemand og en natrenovationsarbejder.
Foto © : Suzanne Hamilton/Flickr Creative Commons
Skrevet af Sara K. Jakobsen
16. august 2016 09:14

- Skraldet har hobet sig så meget op, at det nu kun ligger fem meter udenfor vores hus, siger Daniel Løvstrøm fra Tasiusaq.

Udover skrald udenfor husene, ligger der også en bunke sække med toiletaffald. Og henover sommeren er byen begyndt at lugte.

- Vi kan ikke åbne for vinduerne, uden at det begynder at lugte, og der kommer fluer ind i huset, siger Daniel Løvstrøm.

Læs også Manglende affaldshåndtering i bygderne

Bygden har manglet skraldemænd og natrenovationsarbejdere siden maj måned. Bygdebestyren har derfor sendt en klage til Qaasuitsup Kommunia, over skraldet der ligger og flyder omkring husene.

I juli måned sendte kommunen en mand til at forsøge at løse opgaven, men det var kun en midlertidig løsning, og bygden har nu igen stået uden skraldemænd i en måned.

- Vi har ikke folk til at løse opgaven. Det er bekymrende og ærgeligt, fortæller bygdebestyrelsesformanden for Tasiusaq, Nutaarmiut og Nuussuaq, Simon Sakariassen.

Bygden Nuussuaq har også svært ved at besætte skraldemandsjobbet, og sådan har det været siden sidste år. 

Læs også Naalakkersuisoq for miljø: Dumpene kan drives bedre

Ifølge Simon Sakariassen har der ihvertfald været én jobansøgning til opgaven, men kommunen har endnu ikke ladet høre fra sig, selvom sidste ansøgningfrist var 29.juli.

Bygdebestyrelsen, der består af fem medlemmer, er derfor nødsaget til nu at holde møde om endnu en midlertidig løsning på problemet.

- Tålmodigheden er ved at slippe op, nu skal kommunen forholde sig til ansøgningen, Simon Sakariassen. 

KNR har forgæves forsøgt at indhente en kommentar fra Qaasuitsup Kommunias forvaltning for miljø.