Dette er til debat ved valget på Færøerne

Om seks dage - tirsdag den 1. september - går færingerne i stemmeboksene, når der er valg til Lagtinget. Her er det især emner som sundhed, ældreomsorg, fiskeri og forholdet til Danmark, som er på partiernes valgprogrammer.
26. august 2015 14:29

Lige som Grønland er Færøerne udfordret af stigende udgifter til en ældre befolkning og en ungdom, som er svær at trække tilbage til hjemlandet efter studier i udlandet.

Til gengæld går økonomien overordnet fornuftigt for færingerne. Landet har været i stand til at fremme salget af fiskeprodukter betragteligt, senest blandt andet på grund af EU's boycot mod Rusland.

Læs også Færøerne tjener stort på russisk boykot

Samtidig udgør bloktilskuddet fra Danmark på 644 mio. kroner om året blot 5 procent af landets bruttonationalprodukt. Og det - sammen med en generel ønske om selvstændighed - har fået en række partier til at slå på, at landet ikke længere skal være afhængig af Danmark.

Læs også Færøerne har succes med længere landingsbane

Den nuværende Lagmand, Kaj Leo Johannesen fra det liberale Sambandsparti, har siddet siden 2008 været i en del modvind, blandt andet på grund af en skattereform, der har favoritiseret personer med høj indkomst i landet og senest en sag om tunnel-byggeri, hvor han har givet urigtige oplysninger til Lagtinget.

I alt 169 kandidater stiller op til det færøske lagting.