Færøerne har succes med længere landingsbane

Mens man her i landet længe har talt om at forlænge landingsbanerne i Nuuk og Ilulissat, har man gjort noget ved det på Færøerne. I 2011 blev landingsbanen i Vagar lufthavn udvidet til 1799 meter, og det har været en stor succes.
Savalimmiuni mittarfik Vagar tallineqarmat ilutsittumik kinguneqarpoq
Foto © : Simon Uldum
Skrevet af Jonas Fievé
21. august 2015 18:14

På Færøerne har man haft succes med at udvide landingsbanen, siden 2010 er turismeomsætningen således fordoblet, og det er lykkedes at tiltrække flere ruter til Vagar lufthavn.

- Det har helt klart haft en stor betydning, da man nu kan tage imod større fly, siger direktøren for den færøske turistorganisation, Visit Feroe Islands, Guðrið Højgaard til KNR.

I 2010 havde turistindustrien en omsætning på 385 millioner kroner, den er nu steget til omkring 600 millioner, og de er godt flyvende til at nå deres mål om en omsætning på én milliard i 2020.

- Det går rigtigt godt, og vi følger de mål, som vi har sat op, og faktisk er vi et år foran.

Den længere landingsbane blev taget i brug i slutningen af 2011, det år havde lufthavnen 203.499 passagerer. Sidste år gik der således 250.287 passagerer gennem lufthavnsterminalen, det er en fremgang på 47.000.

I år regner Vagar lufthavn med, at de kommer op på omkring 270.000 passagerer, som flyver til og fra Færøerne.

- Det har haft en meget positiv effekt for færøsk turisme og også rejselysten, fortæller direktøren for Vagar lufthavn, Jakup Kass.

Læs også Visit Greenland støtter længere landingsbaner

Billigere at rejse ud i verden

Ikke nok med, at det har fået flere turister til at rejse til Færøerne, så har det også gjort det billigere for færingerne at rejse ud i den store verden, da de ikke længere skal flyve via København.

- Det skal vi ikke nu, da Atlantic Airways har åbnet nogle ruter ned til Barcelona og Mallorca og andre steder hen, som gør det billigere for færingerne at komme direkte til de steder, de skal hen.

En længere landingsbane har dog ikke gjort det alene, for Vagar lufthavn har også valgt at sænke afgifterne, og har givet rabatter til Atlantic Airways for at få dem til at åbne flere ruter.

- Det betyder billigere priser, og vi er af den opfattelse, at hvis vi får billigere priser på billetterne heroppe, så vil det gavne både færinger som skal til udlandet men også for turister, som skal til Færørene.

Læs også Længere landingsbaner gavner Grønland

Længere landingsbaner gør det ikke alene

Netop turisterne har slået øjnene op for Færøerne, men det ikke kun den længere landingsbane, som kan tilskrives æren.

- Man flyver ikke til Færørene for at se en lufthavn, man flyver for at opleve en destination, siger Guðrið Højgaard.

Ud over, at man har forlænget landingsbanen, har Færøerne også fordoblet budgettet for turistrådet, som har gjort, at de ifølge Visit Feroe Islands kan lave en langt større og tydeligere markedsføring af Færøerne ude i verden.