Detentionerne i Grønland kritiseres kraftigt

Detentionsanbragte uden mulighed for at tilkalde personale, ingen mad og drikke og ingen mulighed for toiletbesøg, medmindre den lokale politimyndighed var til stede.
Skrevet af Apollo Jeremiassen
07. januar 2015 13:09

Det var nogle af de forhold, som Folketingets Ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen så under sit tilsynsbesøg i fire grønlandske detentioner samt i Kulusuk i Østgrønland i 2013. Derfor lyder anbefalingen til Politimesteren i Grønland, at mindst fem punkter bliver bragt iorden senest 1. april 2015.

 

Et besøgshold fra ombudsmandensinstitutionen besøgte 5 grønlandske detentioner. Herunder én døgnbetjent, tre ikke-døgnbetjente samt èn detention uden fast bemanding. Og indtrykket var skidt.

 

Især detentionen i Kulusuk, fik Ombudsmanden og hans medarbejdere til at reagere kritisk. De vil vide om forholdene lever op til reglerne i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

 

Indsatte kunne ikke kommunikere med politimyndighed

Afdelingschef for Folketingets Ombudsmand, Morten Engberg, som har ansvar for tilsynsbesøg oplevede, at når der var en indsat i detentionen, så kunne vedkommende ikke kommunikere med den lokale politimyndighed, med mindre denne var fysisk til stede i detentionen.

 

- Forholdene i Kulusuk er specielle, fordi der er tale om en detention som ikke ligger sammen med en almindelig politistation. Og den er ikke fuldtidsbemandet, da fogeden ikke altid kan være til stede, fordi han som regel har andre opgaver i bygden og har et andet job ved siden af, siger Morten Engberg.

 

Kan koste menneskeliv

Han peger også på et andet alvorligt problem, som han vurdere nemt kan koste menneskeliv.

 

- Der var en brandalarm i detentionen. Men kommunefogeden har ikke mulighed for at høre hvis alarmen lyder, især når fogeden ikke var fysisk til stede i detentionen. Der er ellers en ordning med andre beboere i bygden om, at alarmere kommunefogeden hvis der opstår brand. Men det rejser et spørgsmål om hvor vidt det er tilstrækkeligt med dette arrangement, siger altså afdelingschef, Morten Engberg.

 

Den 29. december 2014, anbefalede Ombudsmanden i en telefonsamtale med Politimesteren i Grønland, at fem punkter skal bringes i orden inden den 1. april 2015.

 

Heriblandt, at skærpe fokus på politiets egenkontrol med de fysiske forhold i detentionslokaler, så det sikres, at hensynet til detentionsanbragtes sikkerhed varetages.

 

Politimesteren i Grønland har reageret på kritiken

Efter Folketingets Ombudsmand kritiserede forholdene i Kulusuk detention, har Politimesteren i Grønland reageret, så der altid skal være en kommunefoged tilstede når der er folk der er anbragt i detentionen.

 

- Vi har altid ment, at vi behandler de anholdte på en god og ordentligt måde. Men det er klart, at når ombudsmanden kommer og påpeger nogen problemstillinger, skal vi gøre nogen ting bedre og anderledes. Og det er det vi har rettet ind efter nu. Sagde administrationschefen ved Politimesteren i Grønland, Claus Lyngholm Risbjerg og gør opmærksom på, at kommunefogeden i Kulusuk er blivet instrueret i hvordan man behandler personer der er anholdt af politiet.