Det Grønlandske Hus vil udvide for tocifret millionbeløb

Et stigende antal grønlændere i Midtjylland og et ønske om mere formidling om Grønland til århusianerne er baggrunden for at udvide Det Grønlandsk Hus i Aarhus.
12. april 2016 16:18

På en af de fineste adresser i Aarhus, Dalgas Avenue 52, ligger Det Grønlandske Hus. Men trods kajakken på muren og det grønlandske flag udenfor er det langt fra alle, der kender huset eller føler sig velkommen på adressen.

- Som det er i dag, har vi et hegn derude. Det er svært for folk at se, at det her faktisk er et sted, hvor man godt må komme indenfor, siger husets direktør, Jørn Holbech, til KNR.

Husets ledelse ønsker derfor at ombygge den gamle villa fra 1902 til et mere moderne hus, der både omfatter en ombygning af dele af det eksisterende hus og en udvidelse på 160 m2 til cirka 12 mio. kr.

Læs også UDSATTE Stor forskel i hjælpen til socialt udsatte grønlændere i DK


Stigende behov for samvær

Behovet for et sted, hvor grønlændere i og omkring Aarhus kan mødes, er nemlig stigende.

- I og med at der over de seneste 10 år er kommet tyve procent flere grønlændere til Aarhus og hele regionen (Region Midtjylland, red.), er behovet for nogle mødersteder og kulturfaciliteter større, siger Jørn Holbech.

Udvidelsen kommer ifølge planerne til at rumme en kultursal til koncerter, foredrag og udstillinger m.m. med plads til cirka 100 personer, et samlet café- og foyérområde, nyt køkken foruden flere kontorer til husets administrative arbejde. 

Førstesalen, der rummer kollegieværelser til grønlandske studerende, blev moderniseret i 2003 og er ikke omfattet af ombygningsplanerne.

Læs også Dansk kontanthjælpsgrænse kan ramme grønlandske familier

 


Grønland skal ud til århusianerne

I 2003 var planen også at udvide Det Grønlandske Hus med en tilbygning i baghaven, væk fra vejen og forbipasserende. Planerne strandende dog på grund af manglende finansiering.

I dag er tanken i stedet at bygge ud foran huset, så stedet i højere grad bliver kendt og besøgt af andre århusianere også. Det sker ud fra ønsket om at udvide danskernes kendskab til Grønland.

- Vi vil gerne åbne Det Grønlandske Hus i langt højere grad ud til Aarhus og byde Aarhus indenfor, siger Jørn Holbech.

- En af vores opgaver er kulturformidling. Vores ønske er jo at pille ved myter om Grønland og grundlæggende at fortælle om det moderne Grønland og de muligheder, der ligger dér i dag. Det er lidt som om, at folk holder fast i, at Grønland er, “sådan som vi tror, det er” (..). Det er dét, vi gerne vil gøre op med også.

Det Grønlandske Hus forventer selv at kunne rejse halvdelen af finansieringen ud fra egen opsparing, mens det er i gang med at søge om fondsmidler til resten. Håbet er, at det nye hus kan stå færdig i 2017, hvor Aarhus er udnævnt til Europæisk Kulturhovedstad.

Bag skitserne står det aarhusianske arkitektfirma Regnbuen. Selve Det Grønlandske Hus og grunden, den ligger på, er ejet af Aarhus Kommune.