Det er her folkeskoleelever snubler

Når grønlandske skolebørn går i 3. til 7. klasse, klarer de sig på samme niveau som børn i andre lande. Men så går det galt. For når de når 10 klasse og skal derefter søge uddannelse, er deres kundskaber utilstrækkelige. Det fortæller professor Peter Allerup, der har været med til at evaluere de seneste trintests i folkeskolen.
Skrevet af Jaaku Lyberth
30. januar 2013 07:02

- Jeg synes det er gået lidt fremad, som tegn på at at noget virker, siger professor Peter Allerup fra Aarhus Universitet.

Han har et indgående kendskab til international forskning inden for undervisning. Han har også indgående kendskab til den grønlandske folkeskole, da han har deltaget i reformarbejdet og har været med til at opbygge trintestsystemet, der er taget i brug samtidig med skolereformen tilbage i 2003. 

Og i år er det ti år siden , folkeskolereformen, Atuarfitsialak 10 år, blev indført. Til sommer forlader de første elever folkeskolen, efter at have gennemført hele skolegangen efter principperne bag reformen.

Og nu viser testen, at eleverne er på rette spor, i hvert fald indtil de kommer i 10. klasse.

De grønlandske børn i mellemste trin, altså fra 3. klasse og til 7. klasse kan måle sig med børn i andre lande, når det gælder kundskaber i matematik.
Men når elever når op på 10. klasse gå det galt.

- Hvis der ikke plejes nok i faget i den daglige undervisning, så begynder eleverne og glemme ting som faktisk er indlært. Det er en af de mere overraskende ting i faget matematik, siger Peter Allerup.

Færdigheder i matematik  som eleverne opnår i trintest i 7. klasse, tabes i 10 klasse og det for dårligt, mener professoren.

Og det skyldes, at der ikke er uddannede lærere nok, fortæller professoren:

- En lærer kan godt undervise i de forskellige armbøjninger der skal til i faget matematik, men det at forstå matematik i  en større og i anden sammen og  i tværfaglig hæng, kræver at der er en lærer der har overskud mere end normal  og det har vi mangel på det, siger Peter Allerup professor i Aarhus Universitet.

Evalueringsrapporten om Atuarfitsilialak er lavet af Inerisaavik og kan hentes i Inerisaaviks hjemmeside.