Qujaukitsoq: Rapport er for ensidig og tager kun udgangspunkt i danske interesser

Det er naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoqs, dom over den nye rapport Grønlandskortet.
Skrevet af Ivik Kristiansen
15. marts 2017 07:37

- Jeg mener, at rapporten laver nogle undersøgelser, der tager meget ensidigt udgangspunkt alene i danskernes interesser, siger Vittus Qujaukitsoq.

Rigsfælleskabet har et godt kort i Grønland i forholdet til USA, konkluderer en ny rapport.

LÆS OGSÅ Grønland mangler en strategi for forholdet til USA

Men emnet er tabuiseret og Danmark vil ikke træde Grønland over tæerne ved at tale åbent om det. Men det får mistilliden til at vokse, for i Grønland tolkes tavsheden som, at Danmark skjuler noget. 

Det er et problem, for efter den kolde krig, har Grønlands mistet noget af sin betydning for USA, og hvis rigsfællesskabet skal have så meget ud af USA's tilstedeværelse i Grønland som muligt, kræver det et godt samarbejde, konkluderer rapporten.

LÆS OGSÅ Danmark bør tage Grønland mere alvorligt

Men Vittus Qujaukitsoq mener altså ikke, at rapporten viser det rigtige billede.

- Jeg mener, at Danmark fortynder vores forhold til USA, siger Vittus Qujaukitsoq, der altså fastholder, at Danmark bevidst taler Grønlands værdi for Danmark i forholdet til USA ned.

Men en af forfatterne til rapporten, Jon Rahbek-Clemmensen, fremhæver, at rapporten er bygget op af interviews med grønlandske, danske og amerikanske embedsfolk og politikere.

LÆS OGSÅ Grønland har været diplomatisk trumfkort for Rigsfællesskabet

Og i de danske og amerikanske interviews er vurderingen af Grønlandskortets værdi konsekvent lavere, end det som de grønlandske interviewede mener. 

- Og derfor, så tror jeg ikke, at der er tale om en eller anden konspiration, hvor danske og amerikanske politikere og embedsmænd prøver at skjule noget for Grønland, siger adjunkt på Syddansk Universitet og medforfatter til rapporten, Grønlandskortet, Jon Rahbek-Clemmensen.