Delte meninger om færre moskusokser ved Kangerlussuaq

En turistarrangør og en erhvervsfanger har delte meninger om grunden til færre moskusokse ved Kangerlussuaq.
25. juli 2015 12:35

Det er turisterne der skræmmer moskusokse væk Kangerlussuaq, mener tre jægere fra Kangerlussuaq.

Turistarrangører sagde i sidste uge, at grunden til moskusokse bliver færre, er at der er mange der overfanger moskusokse og mange der kører med ATV som forstyrrer dyrene.

Men en erhvervsfanger fra Kangerlussuaq skyder skylden på turister og forskere, som han mener skræmmer moskusokserne længere ind i land.

- Forskere og studerende fra hele verden der kommer fra universiteter og masser af vandreturister. Vi har flere og flere turister i området som ikke er guidet, som bare går på fri hånd. Vi har kun én operatør, som vandrer med sine turister her i Kangerlussuaq, siger Karsten Lings.

Han er erhvervsfanger i Kangerlussuaq, og sammen med sine medfangere, Amasa Olsen og Jan Petersen gør han opmærksom på, at turisterne forstyrrer moskusokserne og skræmmer dem væk.

Den forklaring forstår turistarrangører og fanger Jens- Pavia Brandt dog ikke. Han mener nemlig ikke, at der er ret mange aktiviteter i området.

- Så jeg kan ikke forestille mig, at det er noget som helst problem. Langt de fleste turister kører jo en tur ind til indlandsisen i busser. De laver selvfølgelig også larm og skræmmer dyr, men ellers er der ikke ret mange turister ude i naturen, så jeg kan ikke se det helt store problem, siger Turistarrangøren fra Kangerlussuaq.

 

Delte meninger om turistture

For at få dyrene tilbage til området lukkede departementet for jagt i området sydøst for Kangerlussuaq.
Dyrene har dog ikke fået den nødvendige ro, da der fortsat var for mange aktiviteter i området særligt med trofæjagt, mener Karsten Lings.

- Der var aktiviteter i hele perioden. Med ATV, hundeslæder, og jægere. Så er det klart at dyrene blev presset tilbage.

Læs også Departementet kender til overfangst

Jens-Pavia Brandt oplever ikke, at trofæjagten har været det store problem for hans ture med turister, men peger på, at det kunne gøres på måder, så det i endnu mindre grad påvirker bestandene.

 

Ønsker en bestemmelse om ATV

- Jeg synes, at trofæjagten sagtens kunne køre uden at have stor de indvirkning på moskusbestanding og uden at skræmme alt for meget. Hvis man vel at mærke gør det lovligt, og ikke bruger ATV. Men bruger båd og joller og ellers gå i fjeldet.

Karsten Lings fortæller, at han selv følger faste ATV spor, når han tager på jagt. Han mener, at problemet er, at unge mennesker leger i fjeldet på deres ATV og skræmmer dyrene. Derfor foreslår han, at der etableres en bestemt bane, hvor man kan lege med ATV.

Et forslag, som Jens-Pavia Brandt er helt enig i, så ATV'erne kan komme ud at ræse uden at forstyrre dyrene i naturen.

Læs også Moskusjagt ved Kangerlussuaq kan blive ulovligt